Ciutat

El jutge deixa en llibertat l’investigat per l’assassinat d’Helena Jubany

L’investigat per l’assassinat d’Helena Jubany, Xavi Jiménez, ha quedat en llibertat amb càrrecs després de la declaració realitzada aquest divendres als Jutjats de Sabadell. El jutge Juan Díaz Villar ha establert, però, un conjunt de mesures cautelars a instàncies de Fiscalia: se li ha retirat el passaport, prohibit sortir de territori nacional i a més haurà de presentar-se un cop al mes en seu judicial.

Jiménez, a qui la Policia Nacional ha atribuït l’autoria dels anònims que va rebre la jove abans de ser assassinada, ha negat cap vinculació amb els escrits, que va rebre acompanyats d’un suc i d’una orxata carregats de biodiazepines.

L’investigat també ha explicat que la nit de la desaparició de la jove bibliotecària de 27 anys –el 30 de novembre del 2001, dos dies abans de trobar el cos mort de l’Helena en un terrat– va anar a dormir a casa del seu pare. La seva defensa volia que el familiar ho corroborés, però actualment té 89 anys i pateix problemes de memòria. Jiménez, que només ha contestat a les preguntes del seu advocat, ha mostrat la seva predisposició a col·laborar amb la justícia, tot i que ha assegurat que ha patit un “judici paral·lel” per part dels mitjans de comunicació.

L’investigat, a l’esquerra de la fotografia, entrant als Jutjats aquest divendres / LLUÍS FRANCO

Demanen una prova d’ADN

L’advocat de la família Jubany, Benet Salellas, havia demanat presó provisional per a l’investigat davant d’un possible risc de fuga i de destrucció de proves. L’acusació considera que hi havia prou elements per considerar que Jiménez va ser partícep del crim de la jove bibliotecària, assassinada el 2 de desembre del 2001. L’advocat creu que no ha donat arguments de pes: “S’ha limitat a contestar un guió del seu advocat i no ha aportat cap explicació“.

A banda de l’ingrés a presó, Salellas ha demanat una nova anàlisi d’ADN de la roba que portava l’Helena en el moment de l’assassinat. L’advocat de la víctima proposa que es reculli una mostra biològica de Jiménez per creuar-la amb possibles elements que es puguin trobar en les peces de vestir. El jutge no s’ha pronunciat encara sobre aquesta mesura.

Familiars de l’Helena Jubany, davant dels Jutjats de Sabadell aquest divendres / LLUÍS FRANCO

Desmarcat de la UES

Abans de la seva cita als Jutjats, Jiménez ha decidit apartar-se de la Unió Excursionista de Sabadell (UES), segons ha explicat el president de l’entitat, Josep Maria Manyosa, al Diari. El nom de la UES apareixia en els dos escrits que es van deixar davant de la porta del pis de l’Helena. L’investigat ha considerat que havia de desmarcar-se per evitar perjudicar el club excursionista.

Jiménez ha tornat a ser el focus de les sospites: es va incorporar com a investigat l’1 de desembre del 2021, quan faltaven unes hores perquè el crim prescrigués. Un estudi recent de l’ordinador de la víctima ha servit per recuperar documents i correus que no s’havien vist mai. Un correu electrònic del Xavi a l’Helena utilitza un argot similar al segon dels anònims que va rebre la víctima abans de ser assassinada.

L’escrit anava acompanyat d’unes pastes i un suc que portava somnífers. Ella se’l va prendre i hores després es va trobar malament. Posteriorment, va dur una mostra del suc al laboratori, on van constatar que duia benzodiazepines –els mateixos sedants que es van trobar en el seu cos després del crim–. Un informe cal·ligràfic elaborat per la Policia Nacional ha conclòs que el Xavi seria l’autor d’aquest text anònim i d’un altre.

L’investigat per l’assassinat d’Helena Jubany s’aparta de la UES

Comentaris
To Top