Ciutat

Minut a minut: Les negociacions entre l’Ajuntament, Smatsa i el comitè d’empresa

Hores decisives per mirar d’evitar els 43 acomiadaments de l’ERO d’Smatsa. L’Ajuntament i l’empresa mantenen reunions públiques i privades durant tota la setmana per mirar de desencallar el conflicte, després d’establir un espai de diàleg.

Davant l’allau de novetats des del ple municipal de dijous, les ordenem en aquest minut a minut, de més antic a més recent, partint d’aleshores. Així, arrenquem sabent que hi ha una vaga convocada que començarà dilluns, que aquesta es fa per l’ERO de l’empresa i que per evitar-lo el govern local vol intervenir el servei de la concessió.

Aquest dilluns 3 de desembre, els treballadors d’Smatsa han votat majoritàriament a favor de retirar la vaga que havia de començar avui mateix després de l’acord que retira l’ERO.

Smatsa desconvoca la vaga

Aquest diumenge al migdia les dues parts han anunciat que han arribat a un acord per retirar l’ERO i la intervenció. Els sindicats es reuniran aquest diumenge a la tarda per valorar l’acord. De moment mantenen la vaga.

Ajuntament i Smatsa acorden retirar l’ERO i la intervenció demà mateix

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, desmenteix Smatsa i li reclama que aturi l’ERO.

Serracant assegura que la proposta d’Smatsa no té l’aval dels serveis jurídics municipals

Diverses plataformes ciutadanes han reclamat la intervenció de l’empresa de la recollida de residus i neteja viària de la ciutat. Una d’elles és la Plataforma en Defensa dels Serveis Públics, que avui ha acusat Smatsa de cometre un “frau” a la ciutat des de l’adjudicació del contracte el 2012.

Una plataforma s’oposa a “qualsevol concessió” a Smatsa “que suposi seguir amb l’estafa a la ciutadania”

Després de la reunió de divendres, dissabte a la tarda Smatsa assegura que la Crida -el partit de l’alcalde, Maties Serracant, i el regidor de Serveis Municipals, Lluís Perarnau-, no accepta fer el que diu la moció perquè ho considera “políticament indefensable”.

Smatsa acusa la Crida de bloquejar les negociacions

El dissabte comença amb una concentració de treballadors de la CGT per reclamar que s’eviti l’ERO. Divendres al vespre la plataforma Stop Smatsa va organitzar una taula rodona sobre la situació del conflicte. I diumenge, 2 de desembre, a les 18h, hi ha prevista una assemblea oberta a l’Associació veïnal de Torreguitart per tractar aquest tema, organitzada per la mateixa agrupació de veïns.

Mobilització dels treballadors d’Smatsa a la plaça del Pi

La nit de divendres, el comitè d’empresa d’Smatsa assegura en un comunicat que les dues parts no es posen d’acord i que no cancel·laran la vaga fins que tinguin garanties que es readmetran els treballadors acomiadats.

Els treballadors d’Smatsa no aturen la vaga davant la “incapacitat” de parar l’ERO

Divendres, en una altra reunió entre Smatsa i el govern local, les dues parts estudien com poden solucionar el conflicte en base al que diu la moció. L’empresa acceptaria modificar la ITF en l’apartat dels preus, el que genera una disputa entre les parts en la interpretació del contracte, ja que per Smatsa s’ha de facturar per les persones posades a disposició per fer la feina encarregada mentre que per l’Ajuntament pels serveis realitzats.

Smatsa avala la proposta de Cs aprovada pel ple

En el ple de dijous es vota una moció de Ciutadans que, per sorpresa, rep el suport de mig govern (Unitat pel Canvi i Guanyem). El text aposta per la modificació de l’annex de la nova ITF i una mediació per posar fi al conflicte.

Divisió del govern davant d’Smatsa

Davant l’anunci de l’ERO de 43 treballadors per l’aplicació de la nova Instrucció Tècnica de Facturació (ITF), els treballadors d’Smatsa fan una manifestació des de la seu de l’empresa, a l’avinguda de Francesc Macià, 76C, fins a les portes de l’Ajuntament. La marxa és dijous i es fa coincidir amb el ple municipal, on els treballadors pugen a protestar.

La plantilla d’Smatsa esclata a l’Ajuntament: “Perarnau, dimissió!”

Comentaris
To Top