Ciutat

Les dates per la possible vaga a Smatsa

Els treballadors d’Smatsa decideixen avui si anar a vaga a partir del 3 de desembre

Fotografia: Óscar Espinosa

Ja hi ha data per una possible vaga d’Smatsa. El comitè d’empresa portarà dijous a assemblea una proposta de vaga que tindria lloc –en cas d’aprovar-se– els dies 3 i 4, 10 i 11 i 13 i 14 de desembre. A banda, els treballadors obren la possibilitat d’allargar les aturades amb una vaga indefinida, a partir del 17 del mateix mes, segons han confirmat fonts del comitè.

La possibilitat d’una vaga no es produïa des de l’any 2005, quan una aturada de vuit dies es van arribar a acumular 2.200 tonelades de deixalles a la ciutat. “L’Ajuntament i Smatsa no acosten posicions. Per això, la vaga segueix sobre la taula”, explica Braulio Campoy, membre del comitè (UGT).

Trobada a tres sense èxit

Ahir, la primera reunió entre l’Ajuntament, la gerència d’Smatsa i el comitè d’empresa –i també representació de les associacions de veïns– no va aconseguir desencallar el conflicte laboral generat per l’anunci d’un ERO que ha de suposar l’acomiadament de 43 treballadors.

La trobada a tres –amb presència de les associacions de veïns com a observadors–  no ha evitat que tant plantilla com el govern municipal hagin posat les seves cartes sobre la taula. En un intent d’aturar l’ERO, l’Ajuntament ha posat en marxa el mecanisme per intervenir el servei que presta Smatsa, una mesura excepcional que el consistori atribueix al manteniment dels serveis públics. El dimarts, instants abans de la reunió, es va signar el decret d’alcaldia.

Posicions creuades

El motiu de disputa entre l’empresa i Smatsa és la nova ITF, un sistema per a controlar la facturació de l’empresa. Segons l’Ajuntament, és l’aplicació d’un control necessari, però Smatsa sosté que això suposa haver facturar 1,2 milions d’euros menys a l’any (uns 100.000 euros al mes) en concepte de neteja viària. Per això, diu l’empresa, s’ha de procedir a l’ERO per compensar la caiguda d’ingressos. L’Ajuntament es mostra contrari a aquesta argumentació: “La nova ITF no suposa cap reducció en el servei”, insisteix Perarnau.

L’Ajuntament sosté que ha d’aplicar la nova ITF a partir de l’1 de desembre, tot mentre Smatsa demana ha demanat aparcar-ho, de moment sense èxit fins el 31 de desembre, un moviment similar al que es va produir el passat mes de juny, quan empresa i govern van acordar donar-se una treva. Una altra de les opcions posades sobre la taula per part de l’empresa va ser la destinació d’una part del benefici industrial per prestar serveis addicionals.

L’Ajuntament, per la seva banda, ha ofert més reunions –en aquest cas bilaterals– a treballadors i a la gerència de l’empresa, una proposta que s’haurà de materialitzar en els propers dies.

Comentaris
To Top