Ciutat

Smatsa desconvoca la vaga

Els treballadors ho han decidit per majoria en assemblea

Treballadors d'Smatsa votant la retirada de la vaga, aquest dilluns / Óscar Espinosa

L’assamblea de treballadors d’Smatsa desconvoca la vaga en el servei de neteja i recollida d’escombraries que havia de començar aquest dilluns, 3 de desembre, segons han informat fonts dels representants dels treballadors i ha confirmat l’empresa. La decisió s’ha pres per majoria després de valorar l’acord entre la direcció de l’empresa i l’Ajuntament per aturar d’una banda l’ERO que havia d’afectar 43 treballadors de l’empresa i la intervenció de l’empresa per part del consistori.

Els representants dels treballadors –el comitè amb presència de CCOO, UGT, CGT i USOC– s’havien compromès a aturar la vaga en cas d’haver un compromís ferm per part de l’empresa de retirar l’ERO, una fita que s’ha aconseguit en l’acord d’aquest diumenge al migdia entre el govern de Sabadell i Smatsa. L’acord permet d’una banda evitar els acomiadaments, justament la demanda de la plantilla, i també la presa de control prevista per l’Ajuntament, però deixa pendent el resoldre el gran escull entre ambdós agents: la Instrucció Tècnica de Facturació (ITF), que es negociarà aquesta dies.

Una vaga temuda

La vaga estava prevista pel 3, 4, 10, 11 i 13, 14 de desembre de manera intermitent i havoa d’esdevenir indefinida a partir del 17, coincidint en plena campanya de Nadal i a tan sols sis mesos de les eleccions municipals de 2019.

Amb l’anulació de la vaga s’evita la repetició dels episodis viscuts el maig de 2005, quan una aturada de vuit dies al servei d’escombraries –aleshores per qüestions de drets laborals– va provocar l’acumulació de 2.500 tonelades d’escombraries als carrers de Sabadell.

El camí per fer

Smatsa retira l’ERO avui, el que permet que caigui la intervenció prevista per l’Ajuntament, que només es podia sustentar en el cas que hi hagués una pertorbació greu com l’acomiadament de 43 treballadors previst fins ara. Que caigui l’ERO vol dir que Smatsa es garanteix el seu control i l’Ajuntament aplica la controvertida ITF.

La ITF, un instrument de control sobre la facturació, havia estat el principal xoc entre Smatsa i Ajuntament. L’empresa acusava el govern que aquesta mesura li suposava una caiguda d’1,2 milions d’euros anuals als seus comptes (100.000 euros al mes) i per tant havia de dur a terme una retallada a la plantilla. Aquesta casuística no se soluciona amb l’acord d’avui: per això s’activa una comissió de seguiment tècnic del contracte i una taula política-tècnica per resoldre aquest xoc.

Minut a minut: Les negociacions entre l’Ajuntament, Smatsa i el comitè d’empresa

Comentaris
To Top