Diners

Les sabadellenques Fluidra i Banc Sabadell tanquen el 2021 liderant les pujades de l’Ibex-35

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, i el director executiu de Fluidra, Eloi Planes / LL.F i CEDIDA

Les sabadellenques Fluidra i Banc Sabadell lideren les pujades de l‘Ibex-35. De fet, les dues empreses han estat entre les tres que més van pujar durant el 2021. Fluidra, multinacional de la piscina i wellness, va quedar en segona posició i Banc Sabadell en tercera, mentre que només una companyia madrilenya (Rovi) els va superar i va quedar en primera posició.

El Banc Sabadell celebra 140 anys d’obertura al món


Fluidra, ara instal·lada a Sant Cugat del Vallès, va entrar a l’Ibex el passat mes de març i des de llavors fins al desembre ha estat la segona empresa que ha pujat més en borsa (+68%). La companyia va tancar un primer semestre del 2021 de rècord, amb unes vendes de 1.187 milions d’euros, un 54% més que les d’igual període del 2020. En conjunt, el benefici net va ser de 174,2 milions, que triplica l’anterior.

A més, al novembre va adquirir SR Smith, fabricant nord-americà d’equipament, material exterior i accessoris per a piscines comercials i residencials, al fons de capital risc Champlain Capital. El preu? 240 milions de dòlars, és a dir, 202,5 milions d’euros, abonats mitjançant línies d’efectiu i deute. La pandèmia ha fet que augmenti la demanda de productes de piscina i això ha beneficiat a Fluidra. L’empresa sabadellenca ha passat a ser el líder mundial del seu sector.

Un bon exemple de l’èxit de Fluidra és que ha rebut aquest 2021 dos premis d’una publicació de referència internacional en reconeixement de la seva tasca empresarial. Amb aquesta distinció, la companyia sabadellenca es col·loca entre les cinc millors empreses del sector a escala europea.

Banc Sabadell creix un 67%

D’altra banda, Banc Sabadell ha aconseguit recuperar-se d’una dinàmica negativa i ha crescut un 67% en borsa. Fa dos anys, cada acció de l’empresa valia un euro, i ha tancat el 2021 en una mica més de la meitat, és a dir, amb 0,6 euros. L’entitat bancària s’està recuperant a poc a poc de la sotragada. De fet, va guanyar fins al mes de setembre un benefici net atribuït de 370 milions d’euros, xifra que significa un augment del 82,4% respecte fa un any. Sense incloure-hi el banc britànic TSB, els guanys van ser de 288 milions davant dels 358 del 2020.

No obstant això, l’entitat bancària es va veure obligada a dur a terme un nou Expedient de Regulació de l’Ocupació (ERO) en la seva plantilla. L’entitat va rebre un total de 2.100 sol·licituds de baixes voluntàries, un excedent de gairebé 600 persones. Cal tenir en compte que els sindicats i els empleats van pactar un pla d’acomiadaments per a un mínim de 1.380 empleats i un màxim de 1.605. Bona part dels adherits a l’ERO ja han començat a marxar de l’empresa.

Així mateix, el Banc Sabadell va complir el passat 31 de desembre 140 anys d’història. Per celebrar-ho, l’entitat va organitzar una exposició, anomenada BS140, a la seva seu històrica situada de la plaça Sant Roc. El seu president, Josep Oliu, explica en una entrevista D.S. que l’entitat bancària ha posat les bases d’un nou model de banca més rendible.

Comentaris
To Top