Publicitat
ALBERT SOLÉ BONAMUSA

Trinxeres

L'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, sortint de la comissaria de la Policia Nacional de Girona / ACN

[Per Albert Solé Bonamusa, periodista i director del D.S]

Us imagineu un independentista convençut criticant que els partits sobiranistes estan desorientats i no saben com “fer república” i que el Govern està paralitzat i el Parlament encara més? O un unionista de pedra picada afirmant que la presó preventiva dels “polítics presos” és una exageració perquè no hi va haver cap rebel·lió l’octubre del 2017? N’hi deu haver, és clar, però no són fàcils de trobar, cap dels dos.

Ho dic perquè m’agradaria trobar algun contrari a la independència de Catalunya que critiqui amb duresa i vehemència les detencions de dimecres de 16 persones relacionades amb l’independentisme sense cap ordre judicial –és a dir, per decisió unilateral (?) de la Policia Nacional– i només per un delicte de “desordres públics”, per haver, suposadament, tallat les vies de l’AVE a Girona l’1 d’octubre del 2018. El dia del primer aniversari. Els detinguts són membres de diferents col·lectius independentistes com els CDRs, la CUP –dos alcaldes–, La Forja o el SEPC (Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans). Un d’ells, a més, és el nebot del president de la Generalitat, Quim Torra.

I això no és una qüestió de colors polítics ni d’ideologies. S’han de poder criticar aquestes detencions –i en especial com es van dur a terme– independentment del que pensis sobre la independència. Si no sortim de les nostres respectives trinxeres, no avançarem. Ni uns ni altres. Igual que s’ha de poder criticar el canvi de discurs dels polítics independentistes abans i després de la presó i l’exili des de l’independentisme.

La prestigiosa periodista de successos de La Vanguardia Maika Navarro, i experta en el món policial, va fer dijous una piulada a Twitter molt aclaridora sobre si estaven ben fetes les detencions de dimecres: “Qualsevol policia només pot detenir algú sense ordre judicial en un cas in fraganti, de sospita fonamentada d’un delicte greu i urgència fonamentada en risc de fuga, reiteració delictiva o destrucció de proves que impedeixi sol·licitar al jutge la detenció”. Més clar, impossible.

A més, segons han explicat els detinguts després de quedar en llibertat al cap de poques hores, a alguns d’ells els van detenir agents de paisà encaputxats i els van emmanillar. Aquest és el cas de l’alcalde de Verges, Ignasi Sabater (CUP), que té lesions per haver intentat negar-se a posar-se les manilles. Encara que algun reglament ple de pols permeti a la policia actuar així, és evident que no ho fan en tots els casos i, per tant, aquesta actuació policial no ha seguit només motius estrictament policials.

Sortim tots de les nostres trinxeres ideològiques i critiquem el que és injust, vingui d’on vingui. No deixarem de pensar el que pensem, però ens sentirem millors persones.

Publicitat
Comentaris
To Top