Ciutat

“Les paneroles surten amb més freqüència a l’estiu, igual que fem les persones”

Quim Sendra, president ADEPAP i especialista en plagues

Quim Sendra és el president de l’Associació d’Empreses de Controls de plagues a Catalunya (ADEPAP). Aquesta associació és la més antiga de l’Estat Espanyol  i agrupa el 80% de les empreses que es dediquen al control de plagues.

Sendra és un bon especialista amb el tema i ens ha explicat que les paneroles, que aquests dies estan envaint alguns domicilis de veïns del centre de la ciutat, són en certa manera com nosaltres: surten més a l’estiu, “A les paneroles els passa com a nosaltres, sortim més ara a l’estiu… les terrasses són plenes de gent. Els insectes no tenen una capacitat interna de generar energia i per tant estan molt condicionats a les temperatures externes, aleshores què passa a l’hivern? Doncs que la temperatura baixa i totes les plagues en general es redueixen. No es reprodueixen, tampoc es queden latents, tenen una activitat limitada. És a dir: no surten perquè fa fred i, per tant, no van cap a les cases. Ara bé, també és veritat que a l’interior de les llars, si s’hi troben bé, doncs s’hi instal·len.

Sobre la possibilitat que es tracti d’una plaga, Quim Sendra és taxatiu, “Desconec quin nombre de paneroles s’han trobat els veïns, però cal fer valdre la magnitud d’aquesta situació perquè a vegades veiem tres escarabats i ja ens posem les mans al cap. A vegades deu persones han vist tres escarabats i ens pensem que ja són trenta… i no”. I sobre que entenem per una “plaga”, Sendra ens aclareix un parell de definicions: “es considera una plaga quan provoca danys econòmics, o danys a la salut, o utilitzant una definició més moderna quan provoqui molèsties, aversió, fàstic i disgust… Que sigui insuportable no?”.

Sendra però també assenyala a l’hivern aquest tipus de plagues no desapareixen del tot, si bé disminueix la seva presència. I adverteix que davant un fet com el que està succeint a Sabadell -i sense crear alarmisme- cal fer una acció conjunta. Vull dir: conjunta entre l’Ajuntament, les comunitats de veïns i tots plegats. A banda, hem de confiar amb els professionals que saben utilitzar els productes adequats i anar allà directament on se les ha de combatre. A casa meva, tot sol no podria i si en veig una, la mataré amb la sabata, però no acabaré amb totes.

Això sembla gairebé impossible, sobretot perquè tal com ens explica l’expert “allà on viu (el clavegueram) no té depredadors que puguin acabar amb ella. Si visqués al bosc, els seus depredadors serien un ocell insectívor, les serps, les salamandres i fins i tot les abelles asiàtiques. Però de fet viuen en un hàbit on no hi ha res. El fet de no tenir adversaris les converteix en un risc sanitari: poden transmetre malalties i al·lèrgies respiratòries i fins i tot són capaces de contaminar els aliments “adverteix Sendra.

El Diari de Sabadell ha elaborat un mapa amb tots els punts del centre amb presència de paneroles. Vés-hi!

Comentaris
To Top