Ciutat

MAPA: Un centenar de morts a residències de Sabadell per coronavirus

Fa setmanes que s’avisa: la situació a les residències és crítica. El que fins al moment era una sospita, ara es constata amb dades. 94 avis han mort per coronavirus i 183 més s’han contagiat a les residències de gent gran de Sabadell, segons assenyalen fonts judicials. La falta de mesures de prevenció a l’inici de la pandèmia i les complicacions per aconseguir tests i material essencial ha fet estralls als centres geriàtrics, on es concentra la població de risc.

A la ciutat i a la seva àrea d’influència s’han comptabilitzat centenars d’infeccions a les residències, que fins ara no havien sortit a la llum. En els partits judicials de Sabadell i Cerdanyola –que representen la capital i 13 municipis més (497.422 habitants)– s’han comptabilitzat 737 contagis i 268 víctimes mortals de residents en centres geriàtrics. Per fer-se la idea de la dimensió es pot contrastar amb les dades oficials de l’hospital Parc Taulí: ha registrat fins ara 280 morts per Covid-19 (amb una àrea d’atenció de 400.300 persones).

Tot seguit s’il·lustren les dades de contagis i morts en residències pels partits judicials de Sabadell i Cerdanyola, amb Sabadell ciutat segregada de la resta del partit judicial. A data de 22 d’abril de 2020:

Cinc residències, al límit

Segons ha pogut saber el D.S., cinc residències es troben en un punt especialment delicat i centralitzen la majoria de les defuncions: es tracta del Residencial Palau (Palau-solità i Plegamans), el complex de gent gran de Sant Llorenç Savall, la residència Assís (Sant Quirze del Vallès) i Vivaldi i Santa Rita, situades a Sabadell.

En termes absoluts, la capital vallesana registra una mortalitat similar a la dels municipis del seu voltant junts: a Sabadell (213.644 veïns) s’han identificat 97 morts, mentre que a la resta del partit judicial sabadellenc (141.239 persones) l’estadística situa 100 víctimes mortals. Aquesta no és una dada qualsevol, perquè alguns dels municipis de la rodalia passen per hores baixes. Un dels casos és Sant Quirze del Vallès, on han mort 20 persones a la residència Assís –segons dades de l’Hospital de Terrassa–, el que representa la meitat de la mortalitat del municipi. A Palau-solità i Plegamans, tots els focus s’han posat en la seva residència: en aquest petit poble, de 1.400 habitants, han mort 40 avis que vivien en el centre de gent gran, el que ha implicat la intervenció directa de la Generalitat.

Residència Assís de Sant Quirze / CEDIDA

A l’àrea judicial de Cerdanyola, fins ahir, s’havien identificat 280 infectats i 74 morts en residències, xifra que també s’afegeix al còmput del país. A tot Catalunya, segons les darreres dades del Departament de Salut, 2.494 persones han mort en centres residencials o en els seus domicilis, quasi un terç de la mortalitat de l’epidèmia a Catalunya (28,1%).

Sota la lupa de la Fiscalia

La gestió de la crisi sanitària del coronavirus a les residències està sent investigada per la Fiscalia. El Ministeri Públic sabadellenc ha obert fins ara 26 investigacions preprocessals en l’àmbit civil –d’un total de 50 obertes a tota Catalunya– i tres investigacions més per la via penal, que afecten les residències de Palau-solità i Plegamans i Sant Llorenç Savall. L’objectiu és fer un seguiment de la situació dels centres geriàtrics, analitzar-ne la gestió i valorar si hi ha hagut indicis de delicte. La Fiscalia ha obert a tot Catalunya 20 diligències per la via penal després de denúncies de treballadors i de familiars de persones grans afectades o mortes per coronavirus.

Comentaris
To Top