Ciutat

Lliuren les claus de 44 pisos als Merinals enmig de protestes de la resta d’afectats

Una veïna rep les claus del seu pis de mans del conseller Calvet / Lluís Franco

Eufòria i impotència juntes a una mateixa sala. Aquesta tarda s’ha fet entrega de 44 claus dels nous habitatges de remodelació dels Merinals per substituir els que patien deficiències estructurals. Els beneficiaris han estat els antics propietaris dels pisos afectats per aluminosi i nou famílies en situació d’emergència habitacional. Tot i això, davant el Centre Cívic d’Arraona, també s’hi respirava la indignació de les 170 famílies que continuen amb els pisos apuntalats que, amb pancartes reivindicatives, esperaven el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, per demanar solucions.

“Que vinguin a viure una setmana als nostres pisos i ho comprovin, viure així és una angoixa”. La Maria Jesús s’ha mostrat molt indignada amb la gestió dels 170 habitatges (set blocs) que encara no es consideren inhabitables perquè no tenen “danys estructurals greus”, segons la Generalitat de Catalunya. Tot i això, gran part de les llars estan apuntalades i un informe tècnic encarregat pels mateixos veïns demostrava els riscos d’aquelles edificacions. “Vivim en barraques verticals, són zulos“, lamentava una altra veïna.

Un dels pisos apuntalats / LLUÍS FRANCO

Emoció i agraïment

La Maria és una de les persones que podrà dormir sota un sostre digne a partir d’avui. Fins ara vivia ocupant un pis a Torre-romeu perquè no tenia lloc on viure i la seva situació d’emergència ha permès que rebi aquestes claus. El José també està eufòric. En el seu cas, molt similar a la Maria, la crisi econòmica va colpejar la seva economia i va acabar al carrer. “Tots els meus esforços no van servir per res, però ara celebrem que la nostra situació comença a ser digna”, diu emocionat.

L’alcalde en funcions, Maties Serracant, també ha celebrat aquesta entrega: “Fa més de 25 anys que esperem aquest dia, i avui es tanca una època molt important”.  Tot i això, ha reconegut que no és un punt i final i recorda que “cal continuar la mediació amb la Generalitat de Catalunya” per donar una resposta efectiva a la resta d’afectats.

Francisco Garcia, president de l’Associació de Veïns (AAVV) d’Arraona-Merinals, ha retret l’espera i els retards i, tot i que en un discurs agraït, ha recordat que “el malson encara no ha acabat”. “L’aluminosi ens ha robat la dignitat, però continuarem lluitant fins el final”, ha disparat. El conseller Calvet ha demanat perdó pel retard d’aquesta entrega i s’ha compromès públicament a buscar solucions per la resta de veïns.

Com seran els nous pisos?

Tots els pisos tenen tres dormitoris i una superfície útil entorn dels 75 m². N’hi ha dos que estan adaptats per a persones amb mobilitat reduïda, un a cadascun dels blocs. Garcia, però, ha obert un altre front: A què es destinaran els solars? Quan les famílies s’acabin de traslladar als habitatges nous i s’enderroquin els antics, el consistori té previst urbanitzar l’espai, tot i que encara s’ha de debatre a què es destinarà.

“No volem que s’especuli amb el terra del què van ser els nostres pisos”, ha demanat el president de l’AAVV. Garcia ha aprofitat l’ocasió, també, per agrair l’entrega d’aquests nous habitatges.

Comentaris
To Top