Ciutat

La rehabilitació de la xemeneia del Vapor Buxeda Vell s’acabarà en tres mesos

Fotografia de la xemeneia del Vapor Buxeda / MARC SERRANO / CEDIDA

La rehabilitació de  la xemeneia de Vapor Buxeda Vell s’acabarà en uns tres mesos. L’Ajuntament de Sabadell ha començat les obres, que tenen un pressupost de licitació de 95.918,25 euros, amb l’objectiu de reforçar-la i garantir-ne l’estabilitat i seguretat. La xemeneia, de 39,83 metres d’alçada en superfície, va ser construida el 1906 per La Mercantil Sabadellense. Sense comptar la part del coronament, es va fer amb 22.175 peces diferents. L’actual, però, ja no conserva el coronament original, ja que va ser objecte d’una reparació i escapçament a causa de l’impacte d’un llamp, molt probablement cap als anys 1970.

Segons el consistori, l’actuació comprèn, d’una banda, la reconstrucció del coronament de la xemeneia, afectat per esquerdes i deformacions, que provoquen que actualment sigui inestable. Ara cal fer-ne l’enderroc i reconstruir-lo, mitjançant materials de qualitats similars i respectant la geometria del projecte original.

En segon lloc, i en referència a les fissures verticals que afecten la xemeneia en diversos trams, es substituiran les peces trencades per unes de noves, de dimensions i qualitat equiparables, de tal manera que les fissures visualment quedaran eliminades i les noves peces lligaran novament els trams de xemeneia que havien quedat deslligats com a conseqüència de l’aparició de les esquerdes.

Finalment, es col·locaran unes anelles noves mitjançant franges horitzontals de fibra de carboni, amb un acabat equiparable al de les anelles metàl·liques clàssiques. L’objectiu és dotar el conjunt estructural de prou rigidesa per garantir que l’obra de fàbrica treballi conjuntament.

Comentaris
To Top