Ciutat

El Govern proposa connectar el Vallès i Barcelona en 30 minuts amb un segon túnel pels FGC

Ho ha anunciat el conseller Damià Calvet durant la presentació de l'agenda estratègica d'FGC fins a l'any 2030

Imatge d'arxiu d'un tren dels FGC amb destinació a Can Feu | Gràcia, durant les obres d'aquest passat estiu / ÓSCAR ESPINOSA

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha proposat la construcció d'un segon túnel a la línia del Vallès i Barcelona de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). Aquesta millora reduiria en 15 minuts el trajecte, de manera que el total no superaria els 30 minuts, i doblaria els passatgers, passant dels 70 milions fins als 140 milions.

Calvet, que ha anunciat el projecte durant la presentació de l'agenda estratègica de FGC fins a l'any 2030, ha explicat que per a l'any vinent hauran realitzat un estudi informatiu per valorar la iniciativa, que hauria de ser aprovat per l'ATM. De la mateixa manera, Calvet també ha assegurat que per al 2020 s'ha d'haver enllestit el projecte de la L8, que connectarà Plaça Espanya amb l'estació de Gràcia, per tal de poder-la licitar, encara que no ha apuntat cap data concreta. Aquest tram uniria les línies Vallès-Barcelona i la Llobregat-Anoia.

Publicitat

Durant la presentació del pla estratègic, Calvet ha explicat que la construcció d'un segon túnel faria els ferrocarrils "més competitius" respecte els cotxes, ja que es disminuiria l'estona del trajecte, i faria de FGC "una eina potent". De la mateixa manera, ha explicat que actualment la xarxa ferroviària "no dóna més de sí" i per tant, per "no morir d'èxit", cal ampliar-la. "És la gran infraestructura metropolitana per als propers anys", ha promès Calvet. En un sentit similar, el president de FGC, Ricard Font, ha assegurat que aquesta nova infraestructura permetria reduir el nombre de vehicles circulant a la C-58 i això portaria a una millora de l'aire que repercutiria en la lluita contra el canvi climàtic.

Critiques a Rodalies

Calvet també ha reiterat la seva crítica al servei de Rodalies, del qual ja va avançar al desembre del 2018 que demanarien de nou el traspàs. Així, Calvet ha insistit que per millorar el servei és necessària una relació "bilateral" entre la Generalitat i la Moncloa que s'allunyi de la "unilateralitat" del govern espanyol. "No ens volem queixar més, n'estic fart de queixar-me", ha etzibat Calvet, per després afegir que les "males infraestructures" de Rodalies fan "impossible" oferir un bon servei i fan que "el país se'n ressenteixi". Així, ha exigit al govern espanyol "més inversió en les infraestructures i solucionar el dèficit tarifari i el contracte programa amb RENFE" per seguir considerant-se "titulars" del servei.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top