SANT CUGAT

El campus d’HP a Sant Cugat obre un centre referent en impressió 3D

La multinacional nord-americana HP ha obert un centre d’investigació da dedicat a la impressió en 3D al seu campus de Sant Cugat del Vallès. Amb més de 14.000 metres quadrats, i més de 4.000 dedicats a laboratoris, el nou edifici neix de l’aposta que la companyia ha fet per la tecnologia 3D des de l’any 2014, quan també va establir el campus de Sant Cugat com el centre de referència pel desenvolupament de tecnologies d’impressió en 3D.

Interior de les instal·lacions del nou centre d’impressió en 3D de HP a Sant Cugat / D.S.

”Aquest no és només el laboratori d’impressió 3D més gran del món, sinó que també és la factoria de tecnologia d’aquest tipus més gran. Crec que a Europa no hi ha cap centre que tingui 100 màquines d’impressió 3D”, ha explicat Ramon Pastor, Vicepresident d’HP i director general mundial del negoci 3D. En aquest sentit, la presidenta d’HP per a Espanya i Portugal, Helena Herrero, ha assegurat que el nou centre era una reafirmació de l’aposta de la companyia pel centre de Sant Cugat. “La corporació, de nou, aposta per aquest centre que és el més important fora d’USA”, deia.

La companyia té 100 impressores 3D al nou recinte, i actualment ja lidera el mercat de la impressió de plàstic. “Fa dos anys que vam introduir el primer producte al mercat, i ja som líders mundials en impressió 3D de plàstic. L’objectiu és fer el mateix amb metalls”, ha assegurat Pastor. El centre de Sant Cugat estarà coordinat amb 25 centres de demostració situats a la resta del món per apropar els nous productes als seus clients.

Canvi de paradigma en la producció

 El vicepresident d’HP ha explicat que la utilització de la tecnologia 3D canviarà el paradigma de la producció mundial. En aquest sentit, Pastor deia que es passarà d’una fabricació centralitzada a l’Àsia a una de més proximitat. “Anem cap a una producció distribuïda, que passarà molt a prop d’on es produeix la demanda, i on es prodirà només el que es necessita, en el moment en que es necessiti”, ha defensat Pastor.

En aquest sentit, la companyia destaca els beneficis de la tecnologia 3D quant a sostenibilitat però també la importància que tindrà en “la industrialització dels nostres països “, i el fet d’apropar el producte i l’atenció a les persones.

Segons un estudi d’IDC, el sector atraurà un negoci de 14 bilions de dòlars aquest 2019, i s’espera que creixi a 22,7 bilions a l’any 2022, amb un increment estimat en un 19 %.

Aplicacions

 Actualment, la companyia ja treballa amb sectors com el de l’automoció, la salut, els bens de consum o la fabricació industrial. Pastor ha explicat, que per exemple, el nou BMW i8 ja portava peces fabricades amb impressió 3D. En aquest sentit, el vicepresident d’HP defensava la gran capacitat de personalització dels productes impresos en 3D.

Com a dada curiosa, els cascos de la Guàrdia Suïssa del Vaticà ja s’imprimeixen amb impressores d’HP. També les nines de Mariquita Pèrez, que amb aquesta nova tecnologia, segons explicava Pastor, “es pot arribar a imprimir la cara del teu fill o filla”.

Un campus que ha crescut

El campus de Sant Cugat va néixer a l’any 1985. En aquella època només tenia una fàbrica de traçadors gràfics amb 15 treballadors. Actualment, la multinacional té prop de 2300 treballadors de més de 60 nacionalitats, 700 investigadors i cada any genera més de 100 patents.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top