Ciutat

Carme Riera guanya el Premi Sant Joan

El premi BBVA Sant Joan es va afegir dilluns a la llarga llista de guardons que l’escriptora i membre de la Real Academia Española Carme Riera ha recollit al llarg de la seva fructífera carrera en el món de la literatura catalana i espanyola. El jurat, en la seva 36 edició, va distingir Riera per «Les darreres paraules», una novel·la en forma de manuscrit de l’arxiduc Lluís Salvador d’Habsburg, un personatge vinculat a Mallorca, illa on va néixer la també catedràtica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l’any 1948.

Un manuscrit presumptament retrobat permet a Carme Riera fer referència, amb dades de primera mà i desconegudes fins ara, a la vida d’un personatge apassionant vinculat amb l’illa de Mallorca, l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria (Florència, 1847 – Txèquia, 1915), fill de Leopold II de la Toscana i de Maria Antonieta de Borbó, S’Arxiduc, com se’l coneix a l’illa, era cosí de l’emperador Francesc Josep i visqué de manera directa els inicis de la primera guerra europea i pot ser hauria tingut la possibilitat d’evitar-la.
L’obra amb la que Carme Riera ha guanyat la 36 edició del premi BBVA Sant Joan està escrita en primera persona i es basa en una confessió que tracta de justificar tota una vida, tant des del punt de vista polític com sentimental. La novel·la permet desvetllar la conducta d’un personatge  que han definit tan enigmàtic i atractiu com el de la seva parenta i amiga, Elisabeth, la famosa emperadriu Sisí, amb la qual té molts trets en comú.
El guardó, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA -format per BBVA i Catalunya Caixa- és el tercer més ben dotat de les lletres catalanes.
La guanyadora ha obtingut 35.000 euros lliures d’impostos i a banda, els drets d’autor. Edicions 62 es farà càrrec de l’edició comercial de la novel·la, prevista per al proper mes de setembre d’enguany, quan l’obra es presenti en el marc de la Setmana del Llibre en Català. Enguany el jurat del premi ha incorporat l’escriptora Njat El Hachmi, guanyadora de l’edició anterior. També en formaven part Jordi Coca, Pere Gimferre, Giuseppe Grilli i, com a secretari, el director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, Joan Carles Sunyer.PORTADA 2 A 4 COL.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top