Publicitat
Ciutat

Catalunya és pionera en incorporar una nova patologia en el cribatge neonatal

Moment de la revisió d’un nadó just després de néixer a la sala de parts del Parc Taulí
Moment de la revisió d’un nadó just després de néixer a la sala de parts del Parc Taulí / LLUÍS FRANCO

– Edurne Concejo –

La coneguda com a ‘prova del taló’ inclourà una patologia més amb la incorporació de la Immunodeficiència Combinada Greu. Catalunya serà el primer sistema sanitari públic europeu que incorporarà la prova de detecció d’aquesta malaltia greu que afecta entre 1 i 4 nadons cada any a Catalunya. La Immunodeficiència Combinada Greu és una malaltia del sistema immunitari. Els nens que la pateixen no tenen cap mena de defensa, quedant exposats a greus infeccions que poden acabar provocant la mort del nadó.

Un trasplantament del moll de l’os és la única solució per a aquests nens, com explica el pediatre sabadellenc Valentí Pineda: «Si el trasplantament es fa abans de patir la primera infecció, el percentatge de supervivència és del 90 per cent. Però ha de ser quan abans millor».

El millor donant en aquests casos, és un germà: «És el més semblant i el més compatible, més fins i tot que els pares», afirma Pineda, i afegeix: «En cas de no trobar un familiar compatible, s’ha d’anar al banc de donants.

Aquesta patologia es va descriure l’any 1968 i afecta un de cada 35-50 mil nadons. Això vol dir que a Catalunya, cada any es produeixen entre 1 i 4 casos dels coneguts com a ‘nens bombolla’.

La inclusió d’aquesta malaltia al cribatge neonatal, o ‘prova del taló’, suposa un gran salt en la sanitat catalana.

El doctor Pineda és pediatra especialitzat en malalties infeccioses al Parc Taulí i president de l’Associació Catalana de Pediatria i destaca la importància de ser «pioners» a Catalunya en aquest camp: «Sempre és bo liderar aquest tipus d’iniciatives, perquè fan que el país avanci».

Explica que el sistema sanitari català serà el primer sistema de salut públic a incloure la Immunodeficiència Combinada Greu al cribatge neonatal en tot Espanya i Europa: «Als Estats Units, només 13 estats l’han inclòs», assegura.

Publicitat
Comentaris
To Top