Ciutat

El documental històric de Torre-romeu ja és una realitat

Captura d'un moment del tràiler del documental / cedida

El documental impulsat per un grup de veïns de Torre-romeu, amb la col·laboració de la productora sabadellenca Magnetic2, ja és una realitat. Es tracta d’un recull de la història del barri, que es distribuirà en format DVD i que ha implicat tres anys de feina.

En aquest temps, han estat entrevistades 80 persones representatives de la història social, cultural, esportiva i política de Torre-romeu -50 de les quals apareixen en el documental recordant les seves vivències-, s‘han seleccionat 2.000 fotografies. S’ha comptat amb la col·laboració de pràcticament totes les entitats del barri amb l’objectiu de resumir el material audiovisual en un documental d’una hora de durada.

Es tracta de la primera crònica històrica audiovisual d’un barri de Sabadell, i la col·laboració d’algunes empreses sabadellenques com GAPSA, TUS i SMATSA, ha estat determinant, a més del suport de la Diputació i l’Ajuntament. “Ha estat gratificant treballar en aquest documental”, explica el periodista Xavi Rosell, i assegura que totes les entitats han acollit el projecte “amb els braços oberts” i “ha estat una feina agraïda”. 

El treball arrenca a l’època de les coves, als anys 40 i 50, i es compta amb el testimoni de veïns que van viure en tan precaris habitacles. També intervenen activistes polítics del barri, alguns dels quals encara segueixen en actiu, com Marisol Martínez i i Joan Mena. S’hi recullen testimonis dels sacerdots que van viure al barri a les dècades dels 60 i 70, força compromesos amb la lluita contra el franquisme, i que van contribuir a les millores socials des de les seves vessants de capellans i obrers. També han tingut el seus espai al documental els educadors, diferents esportistes, personal sanitari i del Casal de la Gent Gran, membres del Centre Cultural i de l’Associació de Veïns, representants dels col·lectius gitano, magrebí i subsaharià.

El testimoni de Blas Córdoba «Kejío», nascut al Tibidabo, i considerat avui un dels millors ’cantaores’ a nivell internacional, hi apareix al documental. L’encarregat de posar la veu en ’off’ ha estat el radiofonista Toni Ruiz, que va ser el primer director de la nova etapa de Ràdio Sabadell, i actualment és el director de Ràdio Illa Formentera.

La data de presentació oficial del documental serà el dissabte 29 de setembre en el marc d’una gran festa ciutadana que tindrà lloc a Fira Sabadell, i que comptarà amb la col·laboració de les entitats del barri, i que acollirà actuacions musicals, degustacions gastronòmiques i exposicions. De moment, només es pot gaudir del tràiler de dos minuts. 

Comentaris
To Top