Oci i cultura

Escultures a l’aire lliure i el campanar protagonitzen les Jornades Europees de Patrimoni

L’Ajuntament programa, per a aquest diumenge 14 d’octubre, dues sortides en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni (JEP). D’una banda, un itinerari per conèixer algunes de les escultures que hi ha repartides per diferents espais del centre dela nostra ciutat, que començarà a les 11 del matí. I, d’altra banda, una visita guiada al campanar de Sant Fèlix, a les 12 del migdia.

Avui a Sabadell hi ha quasi una vuitantena d’escultures escampades per la ciutat, a l’aire lliure. Són peces escultòriques exemptes, relleus, plaques commemoratives, ececfonts, creus de terme, edicles o altres modalitats d’objectes amb un valor històric i/o artístic. De totes, la més antiga és del 1917 i es troba a la plaça del Doctor Robert, en homenatge a Joan Sallarès i Pla, obra de Josep Clarà.

Del 1919 hi ha les fonts del Trinxeraire i de la Granota, a la Rambla, obra de Josep Capmeny –es tracta de còpies de dues escultures anteriors ja existents a Barcelona–. Entre les més recents, de l’any 2011 destaca l’escultura d’Agustí Puig en homenatge a l’alcalde Antoni Farrés, al parc de Catalunya, o la de Jordi Roca en homenatge a Miquel Crusafont, a la plaça homònima, remodelada fa poc.

L’escultura d’Agustí Puig en homentage a Antoni Farrés / LLUÍS FRANCO

A més dels ja anomenats, destaquen les set escultures d’Adolf Salanguera o les vuit de Camil Fàbregas, a més de les d’altres artistes sabadellencs com Joan Maurí Espadaler, Josep M. Brull, Pepita Brossa, Benet Ferrer, Antoni Marquès o Joan Vila Puig, entre altres. Sabadell també acull l’obra d’escultors de renom, com Frederic Marés, Enric Casanovas, Josep M. Subirachs, Joan Brossa o Antoni Tàpies.

Un campanar del segle XVIII

El campanar de Sant Fèlix, un dels edificis més emblemàtics de Sabadell, data del segle XVIII, quan a la ciutat hi vivien unes 1.300 persones. Les obres per construir-lo van començar el 1724 i es van acabar el 1738. És d’estil barroc, té la planta octogonal i tres cossos ben diferenciats, que corresponen a les principals funcions que acollia quan es va construir: en el basament, la capella del Roser; en el pis del mig, el comunidor (una habitació amb finestres als quatre vents on el sacerdot conjurava el mal temps i les adversitats), i, a dalt, el pis de les campanes.

Amb la visita es podran conèixer les principals parts de l’edifici. A la planta baixa, les restes de l’antiga capella del Roser i els arcs de reforç fets després de l’incendi de laSetmana Tràgica. Al pis del comunidor, una mostra de les peces de ceràmica trobadesdurant les excavacions fetes durant la rehabilitació de l’edifici. Després es visitarà l’espai del rellotge, construït el 1903 a la casa de Pablo Odobey du Jura, a França.

Finalment, es podrà pujar fins al pis de les campanes. De les tres que hi ha, dues són litúrgiques –la Jacinta i la Dominica–, mentre que la tercera, penjada al mig, és la de les hores. Cal destacar-ne la decoració, obra de l’artista Joan Vila Cinca. Des dels finestrals d’aquest pis, a més, es podrà gaudir d’una espectacular vista.

Comentaris
To Top