Oci i cultura

Benet Casablancas estrena la seva primera obra simfònica al Japó, ‘Alter Klang’

Benet Casablancas assegut al costat d'un jardí zen a Kyoto / CEDIDA

Alter Klang. Impromptu para orquesta a partir de Klee es convertirà demà, dimarts 28, en l’estrena simfònica al Japó del compositor sabadellenc Benet Casablancas. L’obra serà interpretada per la NHK Symphony Orchestra -sota la direcció de Josep Pons, director musical del Gran Teatre del Liceu-, i formarà part del concert Music Tomorrow 2019, consagrat a la creació musical actual. 

El repertori inclou a Casablancas entre obres de Dai Fujikura, Shoichi Yabuta i Georges Benjamin. No és la primera vegada que la música de Casablancas s’escolta al país nipó -ja ha estat programada abans a ciutats com Nagoya, Osaka o la mateixa Tokyo-, però si la primera que ho fa una de les seves peces simfòniques. 

Alter Klang beu de la pintura homònima de Paul Klee, i és la segona obra d’una trilogia inspirada en l’art que el compositor va iniciar el 2006 amb The dark backward of time i va acabar tres anys després amb Darkness visible. La peça central, de fet, està dedicada a qui dirigirà l’orquestra al Japó, Josep Pons. Alter Klang és fruit d’un encàrrec de l’Orquestra i Cor Nacionals d’Espanya, de la qual Pons en fou director principal des de l’any 2003. 

Publicitat

El concert de demà al Japó és rellevant també perquè és la primera vegada que la NHK Symphony Orchestra -una de les més prestigioses del país- programa un compositor català o espanyol viu. Coincidint amb l’estrena, Casablancas participarà a diverses activitats programades pel Kunitachi College of Music i per l’Institut Cervantes de Tokyo, com seminaris sobre l’obra o la conferència La creació musical al nostre temps: un periple personal.

Benet Casablancas és un dels noms fonamentals per entendre la música contemporània tant a Sabadell com a Catalunya. És un dels compositors més internacionals, i la seva L’enigma di Lea va ser la primera òpera contemporània al Gran Teatre del Liceu des de l’any 2009.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top