Publicitat
Ciutat

Toc d’alerta dels investigadors del Taulí

Néstor Albiñana i Mercè Abad, als laboratoris de la Fundació Parc Taulí / ÓSCAR ESPINOSA

Quan fa vint-i-sis anys es va crear la Fundació Parc Taulí (FPT) per gestionar tota la recerca de l’hospital, el personal que hi treballava provenia de la mateixa Corporació Sanitària del centre hospitalari. Des d’aleshores, i encara es manté, el sector de la recerca catalana arrossega un greuge que afecta tots els professionals que hi treballen: no tenen un conveni sectorial propi adequat a les seves característiques.

En un to positiu i voluntat constructiva, els membres del comitè d’empresa de la Fundació denuncien, però, que el mes de gener vinent farà dos anys que van presentar una proposta de conveni laboral propi a la Generalitat i encara no els ha donat resposta. La solució de tenir el seu conveni és la mateixa que han adoptat als hospitals de la Vall d’Hebron, Sant Pau i Bellvitge, per exemple. “Estem aquí”, reivindiquen els membres del comitè d’empresa de la Fundació, Néstor Albiñana, president, i Mercè Abad.

Un conveni, dues classes

Els primers treballadors de la FPT es van adherir al conveni d’oficines i despatxos, “amb unes condicions molt menors”, segons Albiñana, i per compensar-ho, explica, la corporació va complementar el salari d’aquests primers treballadors amb altres conceptes. La Fundació, però, ha anat creixent i augmentant el personal amb aquest mateix conveni original fins a 57 al tancament del 2018, tot i que a tota la resta de casos el conveni no s’ha complementat com es va fer amb els primers, segons denuncien des del comitè d’empresa. Ells mateixos parlen de “dues comunitats amb unes condicions laborals totalment diferents”. En els dos casos, però, “en realitat tots som administratius, independentment que siguis doctor en Biologia”, apunta Abad.

Publicitat

Així, els empleats es troben que “un doctor no pot ser un llicenciat pelat”, posa d’exemple Albiñana. Des del comitè d’empresa comparen que, per exemple, que un infermer del Taulí cobra el mateix que un biòleg contractat per la Fundació. Hi ha casos en què dos biòlegs, un de l’hospital i un de la Fundació, treballen en el mateix projecte i no cobren igual ni tenen les mateixes condicions. La diferència salarial entre membres del Taulí i la Fundació és al voltant del 15%, segons les mateixes fonts.

La Fundació és una entitat a part de la Corporació Sanitària Parc Taulí, però depèn d’ella per moltes coses com Recursos Humans i altres serveis. Durant tot el 2017 van negociar un conveni que finalment es va aprovar el desembre d’aquell any, tot i que si s’aprova definitivament, s’aplicarà retroactivament des del gener d’aleshores. “Els diners hi són”, assegura Néstor Albiñana.

El document està validat pel Patronat de la Fundació i bàsicament equipara els salaris amb la resta de la Corporació. Consultada per aquest diari, la direcció de la Fundació, de moment, prefereix no fer declaracions al respecte.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top