Publicitat
Ciutat

Benvinguts al Sabadell del futur: els canvis tecnològics que vindran, segons els experts

El Mobile Week aterra a Sabadell. La capital del Vallès es convertirà a partir d’aquest dimecres en un dels punts de referència del sector de les noves tecnologies. Durant un mes, experts d’avantguarda ompliran la ciutat de paraules estranyes: tecnologia 5G, intel·ligència artificial, IoT,  big data... El D.S. ha aprofitat aquesta cita per imaginar com serà el Sabadell del futur amb ponents i organitzadors que acudiran a l’esdeveniment. I aquest n’ha estat el resultat.

Cercador d’aire pur

Es podrà fugir de la contaminació ambiental

/ VICTÒRIA ROVIRA

Un dels propòsits de les noves tecnologies és portar la intel·ligència i la sostenibilitat de les ciutats a un altre nivell. Els sensors de contaminació ambiental passaran a informar en temps real, fet que permetrà noves funcionalitats: “Es podrà fer que una persona amb una afecció respiratòria rebi avisos sobre les zones que ha d’evitar de la ciutat per excés de pol·lució”, explica Anna Benavent, des de la Corporació Sanitària del Parc Taulí.

Eduard Martín, de Barcelona 5G, assegura que els sensors de contaminació contribuiran a prendre decisions també en temps real: “Es podrà regular el trànsit a l’instant per mitjà de cartells viaris connectats als sensors de contaminació”.

Teràpies virtuals al Taulí

De la planta de l’hospital a una platja paradisíaca

Viatjar de l’hospital a una platja paradisíaca sense moure’s de la planta d’hospitalització serà aviat una realitat. Les ulleres de realitat virtual es convertiran en un mitjà terapèutic a l’Hospital Parc Taulí: permetran superar moments angoixants –com quan a un pacient se li treu la respiració assistida– creant un espai d’evasió, millorant l’experiència de l’usuari. Les ulleres de realitat virtual també tindran usos en la recuperació de pacients de traumatologia.

“No es dirà més ‘imagina’t que puges les escales’. Veurà les escales”, posa d’exemple la directora d’Organització i Sistemes de la informació de la Corporació Sanitària Parc Taulí, Anna Benavent.

Transport ‘on demand’

Freqüència adaptada, intermodalitat real

/ VICTÒRIA ROVIRA

Els ascensors de les estacions de la línia 9 del Metro de Barcelona baixen a l’andana just quan arriben els combois. El mateix que ja poden fer els ascensors, en un futur servirà per interconnectar formes de transports: es podrà fer coincidir el tren d’FGC amb l’autobús de TUS, i aquest amb el servei de Rodalies, serà possible gràcies al geoposicionament i a la tecnologia 5G. El transport públic del futur –a part d’interconnectat– serà gairebé on demand, segons l’ús real dels usuaris. Ja no hi haurà més parades d’autobús buides o molt plenes. “Una cosa tan quotidiana com anar de casa a la feina serà una altra història”, comenta Eduard Martín, de Mobile World Capital.

Negocis segurs 

Les dades ajudaran les empreses a trobar l’estratègia encertada

/ ÓSCAR ESPINOSA

“Podrem calcular l’impacte de les decisions empresarials abans”. El cap de comerç interior de la Cambra de Comerç de Sabadell, Manel Amado, sosté que l’analítica de dades permetrà encertar en les estratègies empresarials futures. Per exemple, a partir d’una base de dades, un promotor immobiliari podrà conèixer els sectors amb més creixement potencial d’un territori abans de comercialitzar terrenys. El grau de detall a escala microeconòmica arribarà fins al punt de saber el volum de comerç d’un sector concret al centre de Sabadell. “Tindrem informació cada cop més potent i això ens permetrà dimensionar millor l’activitat econòmica”, assenyala Amado.

‘Bots spin doctor’ 

Els nous companys dels polítics

/ LLUÍS FRANCO

Molts polítics necessiten un assessor que els escrigui els discursos. El que avui fa una persona, aviat ho podrà fer un bot, segons explica l’assessor de comunicació Toni Gutiérrez: “La intel·ligència artificial permetrà generar idees i conceptes únics. La tecnologia permetrà escriure els discursos de l’alcaldessa”. Allò que fins ara ha distingit les persones de les màquines –la capacitat creativa– podria deixar de ser una diferència en un futur.

Tràmits ràpids 

El DNI no cal, amb la cara és suficient

/ VICTÒRIA ROVIRA

“Els mecanismes del big data permetran reconèixer cares i estalviar-nos tràmits”, explica el director executiu de 5G Barcelona (Mobile World Capital), Eduard Martín. L’administració es transformarà a la nova era digital (i no es tracta només d’eliminar el paper). Anar a l’Ajuntament o a qualsevol altre ens públic serà més senzill perquè, per exemple, el reconeixement facial o de l’empremta digital permetrà no haver d’ensenyar el DNI.

Hospitals ‘mòbils’

Atenció mèdica al moment

/ LLUÍS FRANCO

La tecnologia 5G permetrà connexions ràpides i d’alta qualitat. El futur de les telecomunicacions permetrà als centres hospitalaris a perfeccionar l’atenció remota en temps real. Una emergència, que ara s’atén per telèfon, incorporarà la imatge. “Si el professional veu com està la persona afectada, serà una atenció molt més fiable. Una imatge val més que mil paraules”, explica Anna Benavent, de l’Hospital Parc Taulí.

Vehicles intel·ligents 

Arriba l’autonomia total

/ VICTÒRIA ROVIRA

En qüestió d’anys, el preu dels cotxes no vindrà determinat per la cilindrada, sinó per la tecnologia. Els vehicles tindran un potent ordinador central, que connectarà càmeres, GPS i sensors. Els cotxes no només detectaran obstacles o detectaran millor el risc, sinó que tindran accés directe a la informació del trànsit gràcies a la intel·ligència artificial. “Els semàfors estaran interconnectats al cotxe”, augura Toni Gutiérrez, assessor de comunicació.

La Mobile Week omplirà Sabadell amb una vintena d’activitats

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top