Publicitat
Ciutat

Joan Martí (Taulí): “Tenim més de cent llits disponibles per atendre pacients”

El director general del Taulí, Joan Martí, explica com es prepara la corporació sanitària per gestionar el coronavirus

Joan Martí, en una imatge d'arxiu / CEDIDA

El Taulí afronta un dels reptes més grans de la seva història. El director general de la corporació sanitària, Joan Martí, explica en quina situació es troba el centre sanitari sabadellenc i com afronta els pròxims dies, en què es preveu un increment de casos.

Quina és la situació actual al Taulí?

Tenim 123 pacients a plantes i 25 a l’UCI. El nombre d’urgències ordinàries ha baixat d’una manera molt important. En conjunt, en els últims dies no arribem a 200 visites quan habitualment en tenim 450. Els ciutadans s’ho pensen i si venen és perquè realment es troben malament. De les dues-centes visites un 40% són persones que tenen símptomes de portar la malaltia vírica. D’aquestes, unes 80, entre 30 i 40 tenen el coronavirus.

Quants llits disponibles tenen ara mateix?

Tenim més de cent llits disponibles per atendre pacients, el que va sortir que estàvem col·lapsats és absolutament fals.

“Intentem separar al màxim els fluxos de pacients”

On ingressen els pacients que no tenen el coronavirus?

De pacients no-Covid-19, ara per ara en tenim a la quarta planta però a poc a poc van sortint. La tercera planta concentra obstetrícia, pediatria i cirurgia pediàtrica, i és una àrea blindada no-Covid-19 on s’intenta que no hi hagi cap creuament. La segona planta està dedicada als pacients que no tenen el coronavirus i requereixen estar a l’edifici Taulí. La resta de malalts que no tenen el coronavirus els ingressem a l’Albada i el VIIè Centenari i a les persones que hi havia allà a poc a poc els donem l’alta o busquem alternatives. Intentem separar al màxim els fluxos de pacients. Això no treu, però, que de tant en tant una persona en el seu procés d’ingrés desenvolupi el coronavirus.

En quina situació està l’àrea de crítics?

Habitualment funcionem amb 30 llits de crítics. El que hem fet és transformar diferents àmbits. L’UCI convencional, 17 llits, l’hem definit per a malalts amb Covid-19. L’àrea de semicrítics i l’URPA (Unitat de Reanimació Post Anestèsica), que està dotada, les mantenim per a malalts no-Covid-19. I hem transformat els hospitals de dia de cardiologia i oncologia en UCI per a malalts amb Covid-19. L’UCI normal està plena, la de cardiologia està en un nivell d’ocupació alt i la d’oncologia encara no està plena.

Després vindrà una altra fase, que serà ampliar a 18 llits més que els col·locarem a la primera planta del Taulí. Una planta que estem treballant per posar més monitors per poder atendre els malalts. A nivell de crítics passem de 30 llits que tenim habitualment a 62 dedicats a Covid-19, mantenint-ne 25 per a crítics que no tinguin el coronavirus.

En què consisteix el pla de contingència que estan aplicant?

L’anem ajustant a la realitat, però es va començar a aplicar ja fa gairebé dues setmanes. Vam començar destinant mitja planta novena a l’aïllament, destinada als malalts amb la Covid-19, i es va muntar un circuit específic amb una entrada diferenciada per als malalts que arriben a urgències i sospiten que tenen el coronavirus. A hores d’ara ja tenim una mica més de dues plantes i mitja ocupades per pacients que tenen Covid-19. Són les plantes 9, la 8, la 6 gairebé sencera i ara estem buidant la 4 per al cap de setmana i probablement dilluns. Si s’omple vindrà la cinquena, etc. Comencem amb mitja planta i després l’altra meitat.

Enmig, això ens ha permès anar donant altes i hem cancel·lat al mínim l’activitat de patologia programada. 

Quines altres mesures s’han pres a urgències?

A part del circuit diferenciat per als malalts de Covid-19, hi ha una àrea que es dedica a atendre els malalts a l’espera dels resultats. Si es confirma que la tenen es porten a planta i si no, se’ls fa el tractament que sigui. Aquesta àrea que ja estem veient que queda justa l’ampliarem durant el cap de setmana amb un tros de les urgències antigues, per dir-ho d’alguna manera. La davallada de pacients que tenim ens permet ampliar aquest espai dedicat a malalts amb Covid-19.

Què vindrà després?

Encara tenim tota una sèrie d’espais que ens permetran, si el nombre de malalts va creixent, anar-los hospitalitzant. Això pel que fa a estructures. Pel que fa a professionals, per dir-ho d’una manera fàcil, hem muntat unes guàrdies per als malalts amb Covid-19 d’hospitalització convencional i una guàrdia per a malalts amb Covid-19 crítics. Aquí no hem distingit l’especialitat dels professionals, tots estan molt ben preparats. 

A partir d’aquí hi ha tota una sèrie d’adaptacions de professionals, horaris, etc, pensats per veure com tractem aquesta primera onada preveient que en un futur tindrem més casos. Tenim més de 500 persones fent teletreball a casa [el 2018 el Taulí comptava amb 3.788 professionals). Què fan? Depèn de l’activitat. Gestió administrativa, compres, etc, fan la feina des de casa. Els metges truquen a tots els malalts que estaven programats. En el cas de les primeres visites miren de reprogramar-les, però si s’ha d’atendre tant sí com no, seguim tenint el dispositiu de consulta externa però reduït al mínim possible. Les segones visites es fan amb la intenció de resoldre-les al màxim possible per via telefònica. Tots els metges tenen accés a la història clínica des de casa seva i poden veure l’historial del malalt, fer-li el seguiment i les preguntes que pertoquen. És la manera de reduir l’impacte que hi pugui haver en la gestió de pacients que estan en espera.

Una altra cosa no menor. Les urgències pediàtriques ara fan el triatge a les urgències però no hi entren sinó que passen per l’exterior i s’entra pel vestíbul de l’hospital. Es fa el triatge per discriminar si el nen té risc o no de tenir la malaltia. A urgències pediàtriques també hi hem muntat un doble circuit: aquell que té sospita de tenir el coronavirus d’aquells que venen per problemes que no són respiratoris.

Què espera que passi en els pròxims dies?

La previsió és que això anirà a l’alça com a mínim 10 dies més, si no 15. Fins on arribarem es fa difícil saber, però ara mateix la corba encara està creixent i el percentatge de positius respecte a les mostres que anem fent va incrementant. Per tant, això anirà a l’alça, clarament. No sé si el pic serà aquest cap de setmana, no, l’altre, o l’altre, però crec que serà en aquest marge.

Quants ingressos nous per dia poden esperar?

Estem preparant un escenari amb un total de malalts ingressats de Covid-19 de 350 en un dia, quan arribem a la punta de l’onada, dels quals entre 50 i 60 siguin crítics. Però és possible que això es quedi curt. Va molt vinculat a la taxa d’atac (nombre de casos nous) i té molt a veure amb la capacitat d’aïllament de la població.

El límit que podrien assumir és tenir les 350 persones ingressades amb coronavirus?

No. Aquest és l’escenari que preveiem, però per si de cas preveiem mesures addicionals, que impliquen utilitzar les consultes externes com a àrea d’hospitalització, cosa que ens permetria acollir uns 60 malalts més. I estem preparant una de les plantes que estan en construcció a l’edifici que dona al frontal de la Gran Via; l’estem habilitant com a planta assistencial. Sense que hi hagi habitacions perquè no estan fetes, però estem posant totes les instal·lacions que corresponen a l’hospital. Amb una mica de precarietat però ens permetria atendre gairebé 100 malalts més. Encara no tenim els llits però l’estructura física estaria a punt de cara a la setmana que ve.

El nostre objectiu és tenir-ho preparat però no haver-ho d’obrir. Això voldria dir que la cosa ha anat menys malament i serà un gran èxit perquè no són les condicions idònies que has de tenir.

Hi haurà hotels disponibles en cas que sigui necessari?

El CatSalut ens ha contactat avui per veure si comencem a mobilitzar els hotels. Hi haurà uns hotels a Sabadell on podrem enviar malalts. Buscarem que siguin de molt baixa complexitat i ens servirà per donar el màxim drenatge a l’hospital.

Si el ritme de creixement d’ingressos es manté, la setmana que ve l’hospital de Sabadell estarà ple.

Llavors ja començaríem a aplicar les mesures addicionals.

Quina és la dificultat, o el repte, d’aquest moment?

Hi ha una realitat de país i és que estem en una epidèmia de coronavirus, però no podem oblidar de cap manera que hi ha altres persones que no el tenen però tenen altres malalties. I gestionar això no és senzill. Perquè et pots centrar en el coronavirus, però hi haurà una persona que tindrà un ictus, una altra un infart, etc, i aquestes les hem d’atendre com ho fèiem abans o almenys hem d’intentar-ho. Aquest és un tema complex però intentem fer-ho el millor possible.

Han tingut dificultats de proveïment de material?

Sí, hem tingut problemes importants. Una part molt important del problema és que bona part del material d’autoprotecció es produeix a la Xina. Quan els va esclatar la seva crisi el primer que van fer va ser tancar fronteres i no deixaven sortir material, i ho dic perquè nosaltres ja teníem grans comandes fetes molt abans que esclatés la crisi i ja no ens van subministrar. Ara s’està recuperant la normalitat però els transports i tot això té el seu temps fins que arriba. Sembla que ho hem millorat una mica. 

Voldria agrair a totes les persones que han vingut a portar les existències que tenien. Sembla que millora però encara no ho tenim resolt del tot, si hi ha empreses que tenen mascaretes d’alta protecció serien molt ben rebudes. Així com les bates impermeables d’un sol ús, que és del que anem més justos. Anem gestionant gairebé al dia i amb escassedat, no al volum que voldríem ni molt menys.

De respiradors n’hi ha suficients?

Hem rescatat tots els que teníem a la casa, fins i tot algun que ens han cedit. Els hem revisat i en tenim 57 disponibles. Estem fent gestions per incorporar-ne algun altre. 

Creu que les mesures de confinament que s’han pres són suficients?

Personalment crec que les mesures d’aïllament que s’han pres són insuficients. Crec que s’hauria d’haver sigut més agressiu i només haver deixat funcionar allò imprescindible per garantir la seguretat, la salut, l’alimentació i poca cosa més. S’hauria d’haver sigut més contundent. La incògnita és com es comportarà la taxa d’atac i en funció d’això tindrem més o menys números.

“Es tracta de veure com s’allarga al màxim el procés d’infecció”

Què passaria si s’infecta el 100% de la població?

Hi ha molta gent que està infectada i ni se n’ha assabentat. Aquí el que importa és la simptomatologia de les persones. Hi haurà un percentatge alt de la població infectada que no ho haurem sabut. Es tracta de veure com s’allarga al màxim el procés d’infecció, i per això l’aïllament, per allargar la corba perquè l’atenció sanitària de les persones sigui la millor possible.

“Tots els professionals estan donant una resposta espectacular”

Quins problemes sorgirien en una situació extrema? Les crides a professionals són una solució?

Metges en atur no n’hi ha, i infermeres poques. No sortiran metges com bolets. Podem fer mesures com incorporar metges jubilats, o tenir una part de la plantilla a casa, de tal manera que preservis al màxim el risc d’infecció i davant de mancances puguis tirar de professionals que no hagin passat la infecció i tinguin la màxima disponibilitat. Tots els professionals de totes les categories estan donant una resposta absolutament inimaginable, espectacular.

Quin és el pitjor escenari que preveuen?

Sempre pots pensar el pitjor, però posarem tots els elements possibles per atendre bé el màxim de persones possibles. Si al final n’hi ha més, no ho sé dir, però crec que són coses que ningú en té la solució.

Quines conseqüències tindria arribar al pitjor escenari?

És difícil de dir. En certa manera encara estem a l’inici o a la meitat de l’escenari i fixa’t bé en les conseqüències que està tenint sobre l’economia, el treball de la gent. Entristeix molt veure una situació que farà que almenys en els pròxims temps molta gent pateixi molt, tant per la malaltia com per les conseqüències socials que això té.

Aquests dies corren missatges de Madrid on es fa triatge de les persones que entren a l’UCI. Perquè són grans, etc.

Com poden dir aquestes coses. En alguna premsa he llegit coses sobre el que està passant a Catalunya que és radicalment fals.

Es garanteix l’atenció de tothom?

I tant. Potser algun dia arribarem a això. Ells segurament ho estan fent, però aquí de moment afortunadament encara no hi hem arribat. Si algun dia arriba, haurem de triar, però que jo sàpiga cap hospital d’aquí ho està fent.

És una possibilitat, però, que en una situació molt complicada es faci triatge de pacients?

És com tot. Són dilemes ètics molt complexos que quan hi ha una macroepidèmia es pot trobar qualsevol professional, que al final dius: ‘Tinc una eina, la que sigui, i he d’escollir perquè tinc més candidats que eines’. Això és una possibilitat que existeix. El que està fent tot el sistema sanitari català és intentar i treballar perquè això no passi.

Diferents professionals s’han queixat de la por, angoixa, estrès que suposa treballar en aquesta situació. Quin missatge té per a aquestes persones?

La por i l’angoixa són un tema personal, intransferible i comprensible, s’entén perfectament. Quan et dediques al món de la sanitat, d’entrada no et penses que et puguis trobar en una situació com aquesta, però no oblidem que una epidèmia d’aquesta magnitud no s’havia viscut des del 1918. Però malauradament és part d’aquesta feina.

Evidentment autoprotegim-nos amb tot el que sigui possible. Segur que tothom voldria anar amb més proteccions, però també és veritat que no hi són

Està funcionant la restricció de les visites?

Les visites dels familiars als pacients les hem de restringir al màxim. Les hem limitat a una persona per pacient. Va bastant bé, però hem d’aconseguir millorar-ho. Estem treballant en un sistema d’informació més dinàmic perquè les famílies puguin tenir informació de com va el malalt. Hem posat una persona d’informació però la gent en general és força respectuosa. I es demana i recomana a tothom que abans d’entrar a l’hospital es renti les mans a unes piques portàtils que hem posat a l’entrada per minimitzar els riscos.

A l’Albada i a diàlisi hi ha dos brots de coronavirus?

Brots no. A l’Albada tenim dos casos i a malalts dialitzats tres. A aquestes persones se les està tractant en aïllament. 

Ja s’han donat les primeres altes de pacients ingressats per coronavirus?

Sí, hem donat d’alta a vuit persones per curació i han anat a casa.

A quantes persones han fet el test de coronavirus?

Hem fet el test a 820 persones, uns 120 tests cada dia. Aquests són els que hem fet nosaltres des que els podem fer; dels que ha fet Salut no en tinc coneixement. [Els primers dies de l’epidèmia les proves no es feien al Taulí]. Cal tenir en compte que el fet de tenir el coronavirus no significa que s’hagi d’ingressar el pacient.

“La millor manera de protegir-nos és minimitzar les sortides”

Com els pot ajudar la població que els vulgui donar un cop de mà?

Sobretot quedant-se a casa. Veig que per la Gran Via circulen massa cotxes. La millor manera de protegir-nos és minimitzar les sortides.

Publicitat
Comentaris
To Top