Ciutat

Les gavines, sense l’entrepà dels nens, busquen què menjar

Els coloms triguen més ara a trobar el seu aliment / D.S.

El confinament ha estat un hàndicap per als animals que depenen tròficament de les restes alimentàries que produeixen els humans. Ara bé, a falta de menjar, aquests animals han canviat les seves pautes. I tant l’ADENC com l’Ajuntament de Sabadell descarten que s’hagin de produir morts en cadena.

És el cas d’ocells com coloms i gavines, que habitualment viuen de les restes orgàniques dels sabadellencs. En el cas dels coloms, “no moriran, però hauran de desplaçar-se”, apunta l’ornitòleg Xavi Escobar, de l’ADENC. De fet, ja han detectat un augment de la presència de coloms als voltants de Sant Llorenç Savall, que confirma un moviment de coloms entre poblacions.

Així mateix, el cap de Parcs i Jardins de l’Ajuntament, Joan Gual, explica que algunes persones es van preocupar que la fauna que viu als parcs i a la ciutat poguessin passar gana. “Però aquests animals ja tenen els seus propis recursos per trobar aliment o per marxar a altres indrets on tro- bar-ne”, i afegeix: “Per tal d’afavorir la biodiversitat i un equilibri en l’ecosistema urbà, ja és bo que sigui així i la gent s’hauria d’abstenir de donar-los menjar”.

Pel que fa a les gavines (que també arriben a Sabadell, malgrat la relació mental amb la mar), també estan modificant el comportament, des de l’esclat del coronavirus. “Abans feien una ronda pels patis de les escoles de Sabadell, a la recerca de les engrunes dels entrepans dels escolars”, explica Escobar. “Però s’han hagut d’adaptar i ara es desplacen a abocadors a l’aire lliure”, afegeix. A més, algunes gavines estan caçant coloms, que no és un fet anormal del tot, però que no era freqüent.

Publicitat

Efectivament, el confinament està afavorint una disminució dels residus generats a Sabadell. Smat sa ha passat a recollir quasi un 11% menys de fracció resta, en l’interval de març a abril.

Senglars a Can Deu i Castellarnau

Així mateix, els senglars segueixen presents als llocs on habitualment ja es veuen els rastres. Com ara als barris de Can Deu i Castellarnau sobretot. Aquests animals normalment surten més cap a la nit o al capvespre, fet pel qual no es detecten tan sovint.

Animals i flora a la ciutat: ells o nosaltres

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top