Publicitat
Ciutat

Sabadell connectarà amb l'Aeroport del Prat amb Rodalies el 2022

Sabadell connectarà amb El Prat amb Rodalies el 2022

Un tren de Rodalies a l'estació de Sabadell Centre / VICTÒRIA ROVIRA

El govern de l'Estat licitarà les obres per unir Sabadell i l'Aeroport del Prat amb Rodalies el 2022. Segons avancen diverses agències, el Consell de Ministres autoritzarà aquest dimarts la licitació de les obres de la fase 2 de construcció de la nova accés ferroviari a la terminal T-1 de l'aeroport barceloní. El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, a través d'Adif, licitarà els treballs amb un termini d'execució de dos anys.

Les obres permetran connectar les terminals T-1 i T-2 amb la ciutat de Barcelona, en uns 19 minuts entre l'estació de Sants i la terminal T-1, i s'estima que entre 7 i 9 milions de viatgers anuals faran servir aquesta nova infraestructura ferroviària. La licitació es preveu amb la fase 2 dels treballs del nou accés ferroviari a les instal·lacions aeroportuàries, on actualment només es pot arribar fins a la terminal 2 des de l'Estació de Sants. L'anterior fase va consistir en la perforació del túnel d'uns tres quilòmetres del tram principal cap a la T1.

El contracte inclou, entre altres, la connexió amb la línia Barcelona-Tarragona, l'adaptació de les vies d'accés i els moviments de terra per fer l'enllaç, a més del sistema d'electrificació i de les instal·lacions de seguretat i comunicacions del nou ramal. A banda, també compta amb els treballs d'arquitectura a les andanes i de les estructures de les estacions de les dues terminals i instal·lacions com l'aigua, l'electricitat, la ventilació o la climatització.

Fonts del govern central destaquen que amb la construcció de la superestructura es donarà un "impuls definitiu" per a la posada en marxa del nou servei, que podrien utilitzar uns 9 milions de persones. El temps estimat de viatge entre l'Estació de Sants i la nova parada a la T1 serà de 19 minuts.

El nou traçat començarà a la línia Barcelona-Vilanova d'ample convencional i arribarà fins a la Terminal 1 fent una aturada a la T2. Tindrà una longitud de 4,5 quilòmetres, dels quals 3.400 metres transcorren per un túnel. La gran majoria d'aquest traçat subterrani, tres quilòmetres, són de nova creació després que la tuneladora finalitzés els treballs a finals del 2018.

Un cop el nou tren entri en funcionament fins a la T1, els viatgers podran arribar-hi des de Sabadell, Terrassa o Manresa amb l'R4 o Maçanet amb l'R2 via Barcelona i viceversa, els passatgers que arribin al Prat podran enllaçar amb la resta de transport públic de la capital catalana i amb l'AVE cap a Madrid o França.

La Generalitat vol explotar la nova línia de Rodalies a l'Aeroport

La Generalitat ha expressat en nombroses ocasions la seva voluntat d'explotar la nova línia, l'R-Aeroport. A finals de l'any passat, el Govern va aprovar la declaració de la línia d'interès públic. L'objectiu, segons va explicar aleshores el conseller de Territori, Damià Calvet, és que la línia tingui una funció de "vertebració territorial" i no funcioni només de llançadora entre l'Estació de Sants i l'Aeroport. L'Estatut atribueix a la Generalitat la competència exclusiva sobre els trens que circulen íntegrament per territori català amb independència del seu titular.

Celebració des de Sabadell

A Sabadell la notícia s'ha rebut de manera molt positiva. De fet, la ciutat ha batallat des de fa dos anys perquè aquesta fos una connexió real. Al maig del 2018, el llavors alcalde, Maties Serracant, va traslladar al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, la petició per connectar Sabadell i l'aeroport.

La mateixa empenta va tenir l'actual alcaldessa, Marta Farrés, que va fer front comú amb altres localitats vallesanes, com Terrassa, perquè la línia R4 arribés a l'Aeroport del Prat, en lloc de crear un nou ramal gestionat per FGC, com plantejava en Govern. "Des del govern de Sabadell hem treballat intensament i hem fet les gestions que han calgut per traslladar tant a Madrid com davant del Govern de la Generalitat la necessitat de disposar d’un accés ferroviari directe amb l’Aeroport del Prat, des d’un principi hem estat molt clars en aquesta reivindicació i hem insistit també com a comarca des del Consell d’alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental”, destaca Farrés en un comunicat.

Per aquest motiu, considera que l’anunci és "una magnífica notícia i una fita assolida per Sabadell i la comarca", tot destacant que beneficiaria com a mínim a un milió de persones a tot el Vallès. "Serà una gran millora per als nostres ciutadans i ciutadanes i per a la nostra economia i alhora un gran pas endavant en la vertebració del territori més enllà de la centralitat de Barcelona, com a Govern de Sabadell hem dit des d’un principi que si volem que Catalunya vagi endavant, és imprescindible fugir del centralisme i garantir que també la segona corona tingui les infraestructures necessàries; l’assoliment d’aquest enllaç amb l’Aeroport és un gran avenç en aquesta línia”, afegeix Farrés.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top