Opinió

Parlar, llegir, escriure… i programar

PER ÀLEX HINOJO, DIRECTOR D’AMICAL WIKIMEDIA

Un programa informàtic no és res més que és un conjunt d’instruccions que s’han de seguir en un ordre determinat. De fet, sense saber-ho, ens passem el dia programant. Programem la rentadora, l’aire condicionat o el mòbil, entre molts d’altres ginys. Vivim envoltats de tecnologia i aquesta mai és neutral, depèn de qui l’ha dissenyat, quins usos li donem i amb quins objectius. Una mateixa tecnologia es pot fer servir per comunicar-nos amb els nostres éssers estimats i, al mateix temps, la poden utilitzar governs i grans corporacions per controlar-nos.

Per això, és important entendre com funciona la tecnologia i fomentar-ne un ús responsable i amb esperit crític, especialment entre el jovent. Hi ha qui diu que, avui, els quatre passos a seguir per aconseguir una alfabetització real són parlar, llegir, escriure… i programar. Igual que passa amb el llenguatge musical, tothom pot aprendre a programar. No es tracta tant d’escriure codi, sinó de treballar les habilitats del pensament lògic i abstracte. Programant, desenvolupem la nostra capacitat de resoldre problemes. Entendre com es programa és entendre el nostre món.

El pensament computacional és una habilitat clau, un llenguatge universal i transversal a totes les disciplines. De la mateixa manera que avui ens sembla bàsic que tothom aprengui anglès, també hem de veure que saber programar s’ha convertit en una habilitat cada cop més indispensable en l’àmbit social i laboral. El proper dissabte 8 de setembre se celebra a Sabadell la tercera edició del Saba-TIC, una mostra interactiva de tecnologies innovadores que pot ser una ocasió perfecta per apropar el públic de totes les edats a l’entorn de l’enginyeria, la ciència i la programació.

A través dels diversos tallers i activitats previstes, podrem experimentar amb tècniques d’impressió 3D, programació per blocs, realitat virtual, drons i tot tipus de ginys. Fins i tot podrem conèixer en Pepper, un robot semihumanoide que es diu que té l’habilitat de llegir les nostres emocions, i que serà l’encarregat de donar-nos la benvinguda a la mostra.

Un dels grans reptes del sector tecnològic és reduir els seus biaixos, i un dels més evidents és el de gènere: actualment, les dones només representen un divuit per cent de l’alumnat en la majoria d’enginyeries o carreres tecnològiques. Si voleu un futur més equitatiu per a tothom, podeu començar per portar les vostres filles al Saba-TIC.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top