Vallès

Un milió d’euros en subvencions irregulars

Façana de l'Ajuntament de Barberà en una imatge d'arxiu / Cedida

El D.S. ha tingut accés al sumari del cas Galena que investiga el jutjat d’instrucció número 8 de Cerdanyola, per la presumpte malversació de fons públics per part diferents càrrecs de l’ajuntament de Barberà i de l’Associació d’Amics de la Ràdio de Barberà, a través de l’emissora municipal. En total, la investigació xifra en 1.015.190,02 d’euros els diners que es van malversar a través de presumptes subvencions irregulars que va rebre l’associació entre els anys 1996 i 2016.

Pel cas s’està investigant a la cap del gabinet d’alcaldia i les exalcaldesses Ana del Frago (2006-2015) i Sílvia Fuster (2015-2019), entre d’altres càrrecs de l’Ajuntament. També s’investiga tres persones de la Junta Directiva de l’Associació d’Amics de Ràdio Barberà, una d’elles ja morta i que a més estava vinculada a l’ajuntament de Barberà i al PSC.

A més d’investigar les presumptes subvencions irregulars, també s’haurien trobat indicis de presumptes delictes fiscals com l’impagament de l’IVA, un presumpte delicte contra els drets dels treballadors, i també l’apropiació de fons per part de dos membres de la junta directiva de l’AARB, que al mateix temps eren treballadors municipals.

Les subvencions

Entre els anys 1996 i 2008, el servei es prestava a través dels convenis signats entre l’associació i l’Ajuntament. En aquella etapa, l’AARB es va emportar 643.879,50 euros. Segons un informe dels Mossos d’Esquadra, la xifra va anar augmentant cada any, però “no constava cap justificació respecte a un possible augment de la plantilla o serveis que ho motivessin”.

L’any 2008, la interventora municipal emet un informe desfavorable sobre les els pagaments a l’AARB, ja que aquesta no justificava els imports que facturava a l’Ajuntament. Tanmateix, l’associació estava inscrita al registre d’Associacions de la Generalitat, però no al registre municipal, requisit indispensable per rebre subvencions.

En aquell moment, l’Ajuntament canvia la fórmula i a partir de l’any 2009 i fins el 2016, es deixa de fer convenis amb l’AARB, però aquesta continua gestionant l’emissora municipal i cobrant a través de factures que tenien com a concepte “col·laboració en la realització de la programació en l’emissora municipal”. En total, l’AARB va facturar uns 371.310,55 euros en aquella etapa. Segons l’informe dels Mossos, l’AARB hauria prestat un servei “sense cap procediment de contractació pública

La policia catalana creu que Del Frago hauria fet l’adjudicació directa del servei sense “tenir interès en treure una oferta pública” i sense cap procés de licitació, “per tal de controlar el contingut i la línia editorial de la ràdio”, ja que l’associació estava dirigida per personal de l’Ajuntament afí als socialistes.

Treballadors en negre i serveis no realitzats

La investigació també apunta cap a un presumpte delicte contra els drets dels treballadors, ja que l’AARB no hauria donat d’alta a cap dels treballadors de la ràdio i els hauria pagat amb “sous en B”. “L’associació no figurava inscrita com a empresari en el sistema de la Seguretat Social”, asseguren els Mossos i afegeixen que “mai va donar d’alta a cap treballador”.

Després d’analitzar un compte corrent, la policia catalana va comptabilitzar un total de 394.116,82 euros, dels quals, una bona part eren remeses de transferències de nòmines. “Els sous haurien estat en B, sense declarar a Hisenda”, expliquen els Mossos.

Sobre els serveis no realitzats, també s’haurien trobat factures cobrades al mes d’agost quan, presumptament, el servei de ràdio municipal tancava, tal i com van declarar treballadors de l’emissora municipal a la policia.

Irregularitats fiscals i apropiació indeguda

 Una altra de les irregularitats detectades a la investigació policial ha estat la no declaració de l’IVA. Segons l’informe dels Mossos, l’associació desglossava l’IVA a la seva documentació però “mai el va ingressar” entre els anys 2009 i 2017. En total, els Mossos xifren en 71.173,53 euros la quantitat no declarada. Segons s’explica a l’informe, per apropiar-se de l’impost, l’AARB “hauria emès una factura a l’ajuntament de Barberà falsejant dades”.

La policia catalana també creu que dos membres de la junta directiva de l’AARB s’haurien apropiat, presumptament, de diners rebuts per part de l’Ajuntament. Aquestes dues persones serien el secretari i el tresorer de l’associació que, segons l’informe dels Mossos, “s’haurien realitzat a si mateixos unes transferències des del compte de l’AARB als seus personals”. En el primer cas, la xifra arribaria als 76.149,13 euros entre els anys 2010 i 2016, i en el segon a 3.850 euros entre l’any 2012 i el 2016.

Segons l’informe policial, els càrrecs directius de l’AARB eren de forma gratuïta i, per tant, sense cap tipus de remuneració. Aquestes dues persones també eren treballadores de l’ajuntament de Barberà i ja percebien una nòmina. “Se’ls hauria fet un pagament per un servei que es podria haver realitzat durant la jornada ordinària dels seus treballadors o que directament no s’hauria realitzat, com és el cas de les factures d’agost”, asseguren en l’informe.

El paper de les dues exalcaldesses i la cap de gabinet

El fet pel qual s’està investigant a càrrecs del consistori i les dues exalcaldesses és perquè els Mossos creuen que van ser conscients de la situació d’irregularitat de la gestió de l’emissora municipal sense canviar-ho. En el cas de la cap de gabinet, els Mossos creuen que era coneixedora de la situació i, que a més, va validar la facturació que els feia arribar l’AARB. El mateix pensen de Del Frago i Fuster, que presumptament també validaven aquest procés de facturació sabent de les irregularitats.

Comentaris
To Top