Publicitat
Opinió

Els Güell i Sabadell

Al barceloní barri de Sarrià, en un dels vèrtexs d’un hipotètic triangle format amb les estacions dels FGC de Reina Elisenda i de Sarrià com als dos vèrtexs restants, s’obre un carrer d’uns escassos 50 metres que porta el nom de Josep Sol i Padrís. A Badalona, a tocar mateix del centre, un altre carrer notablement més llarg que no pas l’anterior, fa memòria de Joan Güell i Ferrer. No em consta que hi hagi cap més ciutat o població catalana amb un carrer o amb una plaça dedicats a aquests dos personatges històrics que, a Sabadell, disposen, l’un, d’un carrer ampli i d’una plaça, i l’altre, d’un carrer. Tanmateix es dóna la circumstància que ambdues vies sabadellenques s’ubiquen al barri de Sant Oleguer i que el carrer de Güell i Ferrer arrenca perpendicularment del carrer Marqués de Comillas.

Després d’aquesta passada urgent per damunt del nomenclàtor sabadellenc, el lector s’estarà preguntant a tomb de què vénen les referències que acabo de fer a tres persones que hi tenen una entrada però que poc varen tenir a veure amb Sabadell, malgrat que entre elles existís una molt estreta relació, no només per ser coetànies, sinó per formar part, directament o indirecta, d’una de les sagues catalanes –que no pas l’única-- que més ha incidit en la vida política, social i econòmica de Catalunya els darrers dos-cents anys. I és precisament donar a conèixer aquesta part de la història del nostre país a través de les vivències d’una saga, l’objecte del minuciós, amè i ben documentat treball que ens ofereix el periodista i historiador Andreu Farràs a través de l’obra que acaba de publicar sota el simple però no gens menys explícit títol d’”Els Güell”; obra que ja en el seu primer capítol, deixa ben clar qui i com eren Joan Güell i Ferrer (‘patriarca’ de la saga dels Güell), Josep Sol i Padrís i el Marquès de Comillas (Antonio López y López).

I ja que hem arribat fins aquí, bo serà afegir algunes dades biogràfiques d’aquests tres personatges per descobrir els ‘mèrits’ contrets per aquests personatges a l’hora de formar part del nomenclàtor sabadellenc. Joan Güell i Ferrer (Torredembarra, 1800 - Barcelona, 1872), economista i fabricant i figura central del “proteccionisme”, va residir a Cuba on va fer-hi una considerable fortuna. Al seu retorn a Barcelona fundà El Vapor Vell de Sants del que el polifacètic Josep Sol i Padrís (Barcelona, 1816 - Sants, 1855) en va ser director fins que, el juliol de 1855, morí assassinat en ocasió de la vaga general convocada a Catalunya en defensa del dret d’associació obrera. Va ser El Vapor Vell, l’empresa escollida per muntar la segona màquina de vapor que s’instal·lava a Sabadell. Pel què fa al comerciant, navilier, banquer i consogre de Güell i Ferrer, Antonio López y López (Comillas, Santander, 1817 - Barcelona, 1883), fer notar que després d’haver fet també fortuna a Cuba, fundà i participà en diverses companyies catalanes i espanyoles, i d’entre aquestes, en la ferroviària Companyia del Nord que, quan López n’era el president, va construir el Baixador de la Rambla, el popular i ja desaparegut “apeadero”.

Al marge, doncs, del debat --sempre oportú, encara que certament complex-- sobre el contingut del nomenclàtor sabadellenc, la més que recomanable lectura de l’obra de Farràs sobre “Els Güell” ens il·lustra perfectament en relació a les llums i les ombres (intrigues de palau, espionatge, festes aristocràtiques, tràfic d’esclaus, clientelisme, caciquisme, persecucions polítiques i racials, assassinats, conspiracions colpistes, traïcions, evasió de divises, revenges, fires de vanitats, conxorxes, sacrificis...) d’una saga familiar altament influent en la història de Catalunya --i en ocasions en la d’Espanya--, i a través d’ella ens apropa a la millor comprensió d’alguns dels passatges de la història recent del nostre país. (joan.brunet@periodistes.org)

“L’obra de Farràs sobre “Els Güell” ens il·lustra perfectament en relació a les llums i les ombres d’una saga familiar altament influent”

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top