Publicitat
Ciutat

Expulsats de casa per una plaga de xinxes

Dues famílies es veuen obligades marxar dels seus pisos al barri d'Espronceda

Matalassos i mobles infestats de xinxes, al carrer Tintorers / ÓSCAR ESPINOSA

Les xinxes els han fet fora. Almenys dues famílies s'han vist obligades a marxar de casa seva després que una plaga d'aquests insectes els obligués a fumigar els seus pisos al barri d'Espronceda i a llançar part dels seus mobles i matalassos. Els dos apartaments afectats es troben al quart pis del número vuit del carrer Cosidores, però hi ha tres immobles més a l'edifici que es troben en la mateixa situació i almenys un altre pis més en un bloc veí, el número dos, que també està afectat.

Segons indiquen els veïns, la plaga podria haver-se originat al cinquè pis, on encara hi ha gent vivint. "El problema és que la gent porta a casa mobles que troba al carrer", explica la Ino García, presidenta de la comunitat de veïns, "de fet, sabem que algunes persones del barri han recollit alguns dels mobles que s'han llençat aquests dies perquè tenien xinxes. Això és una epidèmia".

Per ara, la plaga hauria afectat un total de quatre apartaments però podrien ser més. Els veïns expliquen que al tercer pis del bloc hi ha un apartament on encara no s'hi han pogut fer comprovacions. L'immoble està precintat des de fa sis mesos perquè estava ocupat il·legalment i hi havia una plantació de marihuana. "Hi ha quatre pisos d'aquest bloc on viuen ocupes, i alguns no volen fumigar. El BBVA (que és el propietari) és qui se n'ha d'encarregar", diu la Ino García, que ja s'ha posat en contacte amb el banc i amb l'Ajuntament.

Mobles al carrer

Els veïns es queixen, a més, que part de problema (a més de l'incivisme d'alguns veïns), és que els mobles infestats han estat durant molt de temps al carrer. "Jo ara mateix estic fent obres, però no llençaré els mobles que vull portar a les escombraries fins que m'ho reculli el servei de neteja. Que és com s'ha de fer. El problema és que molts veïns no truquen i, mentrestant, ningú ho recull", assegura la Ino.

Publicitat

És el cas dels mobles de la Rosario Rubio, que viu a la primera planta del número dos del carrer Cosidores. Quan va detectar les xinxes fa prop d'un mes, va llançar tot el que estava infectat a unes escombraries properes i tot plegat va quedar abandonat durant setmanes. Creu que algunes de les seves cadires són les que van acabar a casa d'un veí del número 8 i que ara ha generat la plaga. "Ho vaig haver de tirar tot! Les cortines, els coixins, els sofas,...", es lamenta la Rosario, "ara he posat insecticida a casa i he netejat a fons". La Rosario diu que no sap d'on van sortir les xinxes de casa seva, però està convençuda "que és de tota la brossa que s'acumula al carrer".

Per la seva banda, SMATSA, l'empresa encarregada de la recollida d'escombraries a Sabadell, ha comunicat a través del seu compte oficial a Twitter que ha efectuat diverses actuacions urgents durant aquest dilluns per recollir els mobles infestats i netejar els voltants dels contenidors. En declaracions al D.S., l'empresa assegura que els primers veïns que van desempallegar-se dels mobles infestats van deixar-los al carrer diumenge sense avisar-los; i que no va ser fins que els van trucar que van recollir-los. SMATSA va recollir durant tot el dilluns fins a 8 parades de mobles, sovint del mateix lloc en diferents moments del dia.

Ramon Vidal, regidor de salut de l'Ajuntament de Sabadell i portaveu del Cercle Podem Sabadell, ha criticat SMATSA a Twitter i ha acusat l'empresa de no fer prou per sol·lucionar el problema. SMATSA, per la seva banda, ha explicat al D. S. que l'Ajuntament no va avisar fins les tres de la tarda de la situació amb els mobles; i que ells ja havien estat actuant des de les nou del matí per iniciativa pròpia i arrel de la trucada dels veïns. "Han volgut aprofitar això per seguir criticant l'empresa", han assegurat des de SMATSA, "nosaltres estem fent més servei del que posa al contracte. Si ens limitessim al que diu l'acord la ciutat estaria molt pitjor".

El grup municipal de Ciutadans ha reaccionat aquest dimarts al migdia a la notícia sobre la plaga de xinxes que afecta el barri d’Espronceda. El regidor Adrián Hernández reclama a l’Ajuntament que “no es renti les mans” davant d’un problema d’aquest tipus i que faci “tot el necessari” per posar fi a la plaga. Hernández demana que el consistori actuï perquè “té les competències en salut pública” i apunta que hi ha antecedents d’intervencions en casos similars com és el dels Merinals. Hernández conclou que “la falta de neteja i manteniment dels barris està passant factura als veïns”.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top