Publicitat
Ciutat

"Entenc el sentiment de pèrdua, però és un pas endavant"

El cap del Pla Director d'Oncologia de Catalunya, el Dr. Josep Maria Borràs, defensa el trasllat de l'oncologia pediàtrica del Taulí al Vall d'Hebron

Imatge d'arxiu de l'hospital de dia de pediatria del Parc Taulí, on fins ara es tractaven els nens i nenes amb càncer / LLUÍS FRANCO

La polèmica generada per la transferència del servei d’oncologia pediàtrica del Taulí ha agafat per sorpresa als responsables de CatSalut. El trasllat s’havia aprovat fa anys i, defensen, respon a criteris sanitaris i d’eficiència.

El Doctor Josep Maria Borràs, cap del Pla Director d’Oncologia de Catalunya, considera que el canvi està justificat i que serà positiu pels pacients.

Què motiva la unificació del servei al Vall d’Hebron?

Actualment es diagnostiquen a Catalunya entorn a 200 casos nous de càncer l’any, en pacients d’entre 0 i 14 anys. D’aquests, el 80-85% sempre s’han tractat a Vall d’Hebron o a Sant Joan de Déu. Els altres centres han anat baixant d’activitat. Tot i que el que més en tenia era el Taulí, amb 11 casos el 2018.

És una qüestió de xifres, doncs?

En termes pràctics, la cirugia complexa, la radioteràpia, o el transplantament hematològic, ja es feia a Vall d’Hebron i no al Taulí. I les proves diagòstiques que tenen components de biologia molecular o genètica, també es feien fora. Per tant, ens semblava que era una tendència natural i lògica concentrar-ho. Com es fa a Europa.

Perquè es fa?

Sota el nom de càncer infantil s’amaguen 70 o 80 malalties diferents. Les més importants són les hematològiques, i els tumors sòlids, però també n’hi ha de molts altres tipus... Per tenir suficient expertesa en un gran nombre de casos també és millor concentrar-ho.

Perquè s’escull Vall d’Hebron o Sant Joan de Déu, i no el Taulí?

Tots dos estan acreditats com a centres d’alta tecnologia i alta especialització en el marc del sistema sanitari espanyol; i són els únics centres catalans que formen part de la xarxa europea de centres de referència en oncologia pediàtrica i del consorci internacional de teràpies innovadores que et dona accès als nous fàrmacs i tractaments.

Publicitat

El Dr. Josep Maria Borràs, en una imatge d'arxiu / CEDIDA

Es guanya amb el canvi?

Sí. És un pas endevant des del punt de vista tècnic. Jo entenc el sentiment de pèrdua, però és un pas d’endevant. El ventall de serveis dins de l’hospital és molt més ampli i especialitzat. I això té molts avantatges.

El trasllat s’aprova el 2011. Perquè no es porta a terme fins ara?

Fins ara s’ha anat reduint l’activitat, i s’ha anat concentrant i coordinant els protocols. I l’experència ens ha dit que és millor tractar integralment tot el procès assistencial oncològic en un sol centre. I no fer-lo a trossos.

Què passarà amb els metges del Taulí?

Els contracta Vall d’Hebron. No es tanca el servei; només es transfereix. De fet els dos eren metges formats a Vall d’Hebron.

Perd investigació el Taulí amb la marxa d’aquests metges?

No sé si en feien, però la investigació de veritat en oncologia pediàtrica es fa quan hi ha volum assistencial. Amb tres o quatre casos l’any d’un tumor, el que pots és contribuir, però no participar directament en la discussió científica.

S’ha dit que s’està negociant per intentar evitar el trasllat...

El que estem discutint, i ja s’estava discutint abans, és com fer la continuitat assistencial. És a dir, que els nens siguin visitats per la mateixa persona a Vall d’Hebron. El que s’està veient és si seria possible que un oncòleg de Vall d’Hebron es desplacés cada cert temps al Taulí per fer el seguiment.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top