Oci i cultura

Els ACCA atorguen el Premi Recerca al recull i edició de l’arxiu textual de Fina Miralles

Fina Miralles parla durant la inauguració de l'exposició 'Paraules fèrtils', el febrer de 2018 / LLUÍS FRANCO

L’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA) va celebrar dimarts, la 35a edició dels Premis ACCA, amb què anualment distingeix professionals, projectes i institucions vinculades al món de l’art. Entre els seleccionats no hi va faltar la part sabadellenca, ja que el Premi Recerca va ser per al recull de l’arxiu textual de l’artista sabadellenca Fina Miralles dels últims 40 anys.

El jurat l’ha reconegut per haver “documentat amb rigor” el recull i l’edició del material textual de l’artista fet per Maia Creus, amb la Fundació Ars i la col·laboració del Museu d’Art de Sabadell. Es tracta d’un treball “extens que a més d’acompanyar-la durant més de 40 anys, la posa en valor i la inscriu en la història de l’art contemporani, encara eminentment masculina”, segons el jurat.

La publicació d’aquesta edició va comptar amb una exposició al respecte que es va fer al mateix Museu d’Art de Sabadell amb el nom ‘Fina Miralles. Paraules fèrtils 1972-2017. En aquesta mostra, on Creus va ser-ne la comissària, exposava part de l’arxiu de textos acompanyats d’una selecció de documents originals i d’obres de la col·lecció del museu.

La tasca de Maia Creus ha sigut extensa, de més de tres anys, i ha consistit a recopilar més de 40 anys de textos que ajuden “a entendre el canvi en l’estil de l’artista”. Segons Creus, tot i el canvi de registre que va patir Miralles durant els anys 90, no va ser casual i els textos donen sentit a aquest canvi. “És la mateixa Fina, però evoluciona i canvia, com tothom, però les preocupacions segueixen sent les mateixes”, explica l’autora de l’edició.

L’arxiu textual s’ha dividit en quatre volums en funció de la temàtica, dividint-ho en: ‘La vida, la llavor, la flor, el fruit’, ‘Sento el so de l’arrel, la soca, l’arbre’, ‘Passatge de la Llum. Déu a la terra, el Cel a la terra’, i ‘L’amor és la gran força’.

En l’últim any la figura de Fina Miralles s’ha anat reconeixent. L’any passat ja va guanyar recentment el Premi Nacional de Cultura.

La sabadellenca Fina Miralles rep el Premi Nacional de Cultura

Maia Creus assegura que el premi “ajuda a posar Fina Miralles on toca en la història de l’art contemporani”. Assenyala que és una figura que ara s’ha començat a “rescatar” i assegura que està molt contenta perquè ella ja va començar aquesta tasca fa anys.

Els guanyadors dels premis ACCA

Pel que fa a la resta de guanyadors, trobem l’itinerari cultural Bianyal 2018, a la Vall de Bianya; el projecte educatiu Projecte Radiació +++, de La Panera de Lleida i l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova; el programa Territori contemporani, de La Xarxa i Vallès Oriental Televisió; els comissaris de l’exposició La fotografia ‘creativa’ a Catalunya (1973-1982) de La Virreina Centre de la Imatge, Cristina Zelich i Pep Rigol, i l’exposició Verni, de Laura Fluxà, a l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró. Durant l’acte, els crítics han nomenat Daniel Giralt-Miracle membre honorífic de la seva associació.

· El Premi Espais i Iniciatives ha estat per la Bianyal de Bianya, l’itinerari cultural a la Vall de Bianya (Garrotxa) que organitza l’Associació Cultural Binari i Ajuntament de la Vall de Bianya. L’ACCA l’ha distingit “per conjugar amb cura i qualitat el paisatge, el patrimoni i la contemporaneïtat a través d’intervencions artístiques intergeneracionals”.

· El Premi Educació ha estat pel ‘Projecte Radiació +++’, un projecte del Centre d’Art la Panera de Lleida i l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova que ha estat guardonat “per la innovació de valorar l’art com una via de mediació social, impulsant la participació de tota la comunitat hospitalària en un projecte de creació col·lectiva”.

· El Premi Crítica d’Art se l’ha endut el programa televisiu ‘Territori Contemporani’, de La Xarxa i Vallès Oriental Televisió. El jurat en valora com ha donat “visibilitat i posat en valor el teixit artístic del territori català, donant veu a artistes i agents culturals, i articulant relats entre diferents iniciatives i manifestacions artístiques”.

· El Premi Comissariat ha estat per Cristina Zelich i Pep Rigol, responsables de l’exposició ‘La fotografia ‘creativa’ a Catalunya (1973-1982), inaugurada a La Virreina Centre de la Imatge (Barcelona). El jurat en destaca “l’acurada selecció de tota una generació de fotògrafs” i el seu “relat contextual que configura una altra història de la fotografia catalana”.

· Finalment, el projecte artístic premiat aquesta edició és ‘Verni’, de Laura Fluxà, exhibit a l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró. “Pel salt de l’artista cap a una obra sòlida i delicada, que propicia una reflexió sobre el valor de l’objecte artístic i l’enginyeria creativa aplicada al tractament dels residus de la societat de consum”, valora el jurat.

Comentaris
To Top