Publicitat
Ciutat

Aparcar malament surt car: els serveis de grua a Sabadell es disparen un 42% en dos anys

Estacionar malament a Sabadell té avui més probabilitats d’acabar amb una sanció i una retirada del vehicle. L’estadística de la Policia Municipal, recollida en la darrera Junta de Seguretat Local, així ho revela. L’activitat del parc de grues ha experimentat un creixement del 42,35% en només dos anys. En concret, els serveis han passat de 5.987 a 8.523. Aquesta xifra equival a 23 actuacions cada dia.

L’increment es registra des del 2016, quan l’Ajuntament va procedir a la municipalització del servei, que abans estava en mans d’una empresa privada. “No es tracta d’un augment de l’incivisme. Hem augmentat la capacitat d’actuació”, explica el regidor de Seguretat, Lluís Perarnau.

La flota de quatre grues –actualment mancomunada amb Barberà del Vallès i Castellar del Vallès– ha registrat només en el darrer any un augment del 13,4%. De fet, les actuacions per vehicles mal estacionats representen un pes considerable de les accions de la Policia Municipal: en concret, és una de cada cinc (18,47%).

Més de 200 euros en sancions

Les actuacions per serveis de grua acaben majoritàriament amb la retirada efectiva del vehicle (4.396 casos), mentre que en els 4.127 restants el conductor detecta la infracció a temps, abans de la retirada.

En tots els casos, l’infractor ha d’abonar algun tipus d’import, que pot ascendir a més de 200 euros, segons el cas. En el cas del primer grup de sancionats, s’ha d’abonar 134,40 euros pel servei de grua. A banda, s’ha d’afegir l’import de la sanció, que segons la seva gravetat, oscil·la entre els 60 i els 120 euros, import que és aplicable als conductors a qui no s’ha retirat el vehicle.

Així doncs, segons els càlculs realitzats per aquest diari a partir de les dades oficials, el 2018 es van recaptar 590.822,40 euros per la gestió de la grua municipal. Perarnau nega un “afany recaptatori” del govern municipal i apunta que existeixen places suficients d’aparcament, encara que siguin de zona blava. L’estadística, doncs, mostra que l’incivisme surt car. I això pròximament serà extrapolable a la velocitat de conducció dins la ciutat: la Policia Municipal posarà en marxa un nou radar mòbil pensat per controlar els carrers estrets i amb poca visibilitat del Centre.

LES GRANS XIFRES

1,2 milions d’euros de recaptació

Segons les darreres dades disponibles, fins a setembre del 2018, l’Ajuntament havia recaptat 1.228.268 euros en sancions. Segons les dades oficials que ha pogut consultar aquest diari, les multes efectuades per la Policia Municipal –les de radar estan excloses– havien augmentat un 4,72% respecte al mateix període del 2017. En concret, els registres passen de 10.607 a 11.108, xifra que inclou les multes per deixar el cotxe mal aparcat.

Menys multes per zona blava

Per contra, fins a 30 de setembre, les multes per zona blava havien mostrat una tendència invertida: eren un 10,3% menys que un any abans (de 25.888 a 23.209).

Radar inoperatiu

Així mateix, les multes per radar també van caure respecte a l’any anterior i de manera molt substancial: un 39,4% menys respecte al 2017. Les sancions fins al tancament de setembre van ser 5.804, per sota de les 9.582 registrades en el mateix període de l’any anterior. L’explicació d’aquesta reducció, segons la Policia Municipal, respon a la inoperància del radar de Gran Via unes setmanes.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top