Ciutat

MAPES: On trien viure els migrants de Sabadell?

Sabadell viu el fenomen de la multiculturalitat i la globalització, tal com passa a les grans ciutats i en el conjunt de Catalunya. L’arribada de noves persones, des d’una gran varietat de procedències, ha donat l’empenta al creixement demogràfic de la ciutat en els darrers anys. Els estrangers trien Sabadell: el 2018 ja hi havia 23.762 veïns d’origen estranger, el que situa la ciutat en el setè enclavament preferit al conjunt del país.

Desmuntant ‘Fake News’: Reben més ajudes els immigrants?

No obstant això, la fotografia del conjunt de la ciutat deixa un panorama lleugerament diferent que el de les grans urbs catalanes i del Principat. A Catalunya la immigració representa el 14,24% de la seva població, mentre que a Sabadell és l’11,2%. La seva posició, a la segona corona metropolitana, fa que la capital vallesana registri índexs similars a Terrassa (11,9%) o Manresa (16,2%) i no tant les xifres de Barcelona (18,1%) i l’Hospitalet del Llobregat (19,9%).

El fenomen migratori ha tingut impacte en tota la ciutat, però en graus i dimensions diferents. A partir de les dades oficials de l’Ajuntament de Sabadell els districtes 3 i 7 –que inclouen barris com Torreguitart, Can Deu, Ca n’Oriac, Espronceda i Campoamor– són els compten amb un percentatge superior de migrants: un 24,79% i un 16,32%, respectivament. Per contra, el Centre i l’Eixample (el districte 1) la població estrangera és molt minoritària: representa un 6,67% del total.

Pel que fa a les procedències, Sabadell apareix en una imatge diversa: els grups procedents de l’Amèrica Central i del Sud (8.353 persones) i de l’Àfrica del Nord (5.017 persones) són els més nombrosos, mentre que hi ha d’altres, com els nord-americans, que són un pràctica minoria: són 86 en tota la ciutat.

Amb les darreres dades disponibles, podem saber també la tendència dels últimos mesos pel que fa al fenomen migratori. Entre 2017 i 2018, les persones procedents de l’Orient Pròxim i Mitjà i de l’Amèrica del Nord són les que més van augmentar –15,68% i 14,67%–. L’única procedència que va vaure reduïda la seva presència va ser l’Àfrica central i sud, amb una caiguda del 2,87% en un any.

Pel que fa a procedència per països, les nacionalitats estrangeres més compartides a Sabadell són la marroquina (4.893 persones), boliviana (2.389), romanesa (1.895) i xinesa (1.505). Per districtes, aquells procedents del Marroc prefereixen viure als districtes 2 i 6, mentre que aquells que venen a Bolívia trien fonamentalment el nord de la ciutat (2, 3 i 4). Pel que fa als romanesos, trien els barris del Sabadell occidental, mentre que els xinesos prefereixen el sud.

El Sabadell multicultural

Persones procedents del Marroc

Persones procedents de Bolívia

Persones procedents de Romania

Persones procedents de Xina

Estem repassant, en l’edició en paper i a la web del D.S., les principals dades demogràfiques i de comportament electoral dels districtes sabadellencs. Per saber-ne més, fes clic aquí.

Comentaris
To Top