Ciutat

Lourdes Ciuró: ‘Transformar la Gran Via’

“S’ha convertit en la metàfora perfecta de la ciutat en el seu conjunt, estancada”

La candidata a l'alcaldia de JxS, Lourdes Ciuró / LLUÍS FRANCO

[Per Lourdes Ciuró, candidata a l’alcaldia de Junts per Sabadell]

Que hi ha canvis a Sabadell que són inajornables és una realitat que tothom admet. Que un dels més urgents és la Gran Via també és un fet. I si hi ha alguna candidatura capaç de tirar endavant aquesta transformació és Junts per Sabadell.

La Gran Via ja té 45 anys de vida. Si tiréssim la vista 45 anys enrere ens faríem creus de com ha canviat tot. I tot vol dir absolutament tot. Excepte una cosa: la Gran Via de Sabadell. Segueix inalterable, impassible, immutable… El pitjor de tot és que s’ha convertit en la metàfora perfecta de la ciutat en el seu conjunt, estancada. A tall d’exemple, l’avinguda Meridiana de Barcelona ja va per la tercera transformació.

Avui dia la Gran Via és una autopista urbana de 6 quilòmetres d’asfalt que travessa la ciutat i la divideix en dues meitats amb 100.000 habitants a banda i banda, sent una cicatriu entre barris. Amb més de 40.000 vehicles diaris, és un dels punts amb pitjors dades sobre qualitat de l’aire a Catalunya. És, per tant, una necessitat imperant transformar-la i adaptar-la a la ciutat d’avui, que no té res veure amb la de fa 45 anys.

I si és cert que la ciutat fa massa temps que està estancada, també ho és que, en realitat, Sabadell té el potencial necessari per ser una ciutat referent. Cal aprofitar tots els ingredients que tenim fent una aposta clara per relligar tots els elements que ens converteixen en una ciutat capital, posar-los cadascun al servei de la resta perquè es potenciïn entre ells i multipliquin la seva capacitat transformadora. I la millor manera de fer-ho és posant la Gran Via al servei de la ciutat. Ens dona l’oportunitat de connectar tots aquests elements. L’oportunitat de redissenyar la idea de ciutat que volem per a Sabadell. L’oportunitat d’apropar-nos al model de ciutat que dibuixen les grans capitals europees: modernes, cohesionades, d’oportunitats i sostenibles. Tenim l’ocasió de repensar la relació entre els espais urbans i l’entorn natural permetent que el verd entri a la ciutat, obrint-nos al Ripoll, generant models de mobilitat i urbanístics que deixin enrere la grisor, el fum i la brutícia. Podrem reduir el trànsit urbà connectant la carretera de Castellar amb la C-58. Una oportunitat, en definitiva, de convertir un espai trist en un de revitalitzador ampliant voreres, amb dos carrils per banda per als vehicles i deixant espai per a una rambla central arbrada, amb ombra i un carril bici que arribi fins a la UAB. Farem que tot el trànsit circuli al mateix nivell, per la superfície, utilitzant l’espai que quedaria sota els pons per instal·lar dipòsits de reutilització d’aigua.

Després d’haver aconseguit, des de Junts per Sabadell, posar el tema al centre del debat tothom s’apressa a fer-ne bandera. Però només aquesta candidatura pot dir que fa més de dos anys que treballa en aquest projecte. Només Junts per Sabadell té el lideratge necessari, la determinació i el compromís real per dur terme el canvi que la ciutat fa molt que espera. Nosaltres estem a punt. I tu, estàs a punt?

Comentaris
To Top