Ciutat

La plantilla d’Smatsa desconvoca la vaga d’escombraries

Es tanca així la possibilitat d’un episodi d’aturades a tan sols unes setmanes de les eleccions municipals

Fotografia: Lluís Franco

Els sindicats majoritaris de Serveis de Medi Ambient SA (Smatsa), CCOO i UGT, han desconvocat la vaga d’escombraries prevista pel dijous 2 de maig. Es tanca així la possibilitat d’un episodi d’aturades a tan sols unes setmanes de les eleccions municipals. Segons ha explicat al D.S. el regidor de Serveis Municipals, Lluís Perarnau, l’Ajuntament ha presentat un calendari de pagaments a l’empresa amb l’objectiu d’assegurar els salaris, la prinicipal preocupació dels representants dels treballadors.

“Els propers mesos podrem estar tranquils”, ha explicat el regidor, després que l’Ajuntament hagi entregat un document, signat per l’alcalde, en què es posa data als pagaments fins el proper mes de juny. Segons el document de compromís entre l’Ajuntament i l’empresa a què ha tingut accés aquest diari, el govern municipal pagarà a Smatsa un total de 4,92 milions d’euros: 2,95 milions (abril), 189.182 euros (maig) i 1,79 milions (juny). Els imports permetran que els treballadors cobrin les pagues ordinària i extraordinària del mes d’abril.

Pagaments, sí; acord, no

Malgrat el document, Perarnau ha rebutjat parlar en termes d’una entesa entre empresa i Ajuntament, tal com demanaven els sindicats majoritaris, que van reclamar al ple municipal un acord polític per garantir els salaris. “No considero que hi hagi hagut un acord. Complim amb el que hem de fer”. Segons el regidor, cadascuna de les parts es regeixen estrictament per les seves responsabilitats: “L’empresa ha de complir amb el servei i pagar als treballadors i l’Ajuntament ha de pagar l’empresa pels seus serveis i mirar que compleixi el contracte”, ha exposat Perarnau.

La plantilla d’Smatsa amenaça amb una vaga d’escombraries el 2 de maig

Els recels entre el govern i l’empresa, però, segueixen visibles. De fet, Perarnau creu que l’empresa “ha generat alarma dient que no podia pagar” i veu CCOO i UGT “alineades” amb la direcció de l’empresa. Les declaracions del regidor marquen de nou la línia vermella de la seva formació, Crida per Sabadell, en relació al conflicte d’Smatsa. La formació de Maties Serracant ja va advertir que, després de les eleccions municipals, la revisió del contracte d’escombraries serà una condició per pactar.

Smatsa, una llarga història

La vaga que ha quedat desconvocada tanca una legislatura marcada per un estira-i-arronsa entre l’Ajuntament i Smatsa. El govern municipal ha fiscalitzat el contracte i ha detectat diverses irregularitats. Les anomalies que ha trobat el govern toquen diversos punts relacionats amb la prestació del servei de neteja i recollida de residus, atorgat a Smatsa en un contracte milionari prorrogable fins el 2032.

El govern aprecia que el servei d’Smatsa s’ha dut a terme sense control i augmentant la facturació a través de serveis duplicats o falsejats. A banda, els Jutjats de Sabadell n’investiguen l’adjudicació, suposadament fraudulenta, en el darrer mandat del socialista Manuel Bustos.

Comentaris
To Top