MARC BASTÉ ALUJAS

Comença l’any clau

De totes les coses que Internet, les xarxes socials i les noves tecnologies han desfet, una de les més transcendents (pel seu impacte global) és l’economia de les notícies. D’un mercat de grans elefants escleròtics –els diaris tradicionals-, hem passat a una sobrepoblació de ratolins digitals –en general, un bloguer o un influencer competeixen pel mateix temps dels lectors sense pagar periodistes-. Les fonts d’ingressos han fugit: una, la publicitat, cap als nous elefants digitals (Google, Facebook); i l’altra, els quioscos, ofegada en continguts gratuïts.

En aquest sector, si deixes de projectar el futur i buscar noves maneres d’atreure i monetitzar audiències, estàs mort. Òbviament al Diari de Sabadell no en som immunes, i tota la feinada d’aquest intensíssim primer any és només un petit pas per posar el Diari al dia i preparar-nos per als següents passos, molt més transcendents en termes de l’èxit futur.

L’estratègia és senzilla, es basa en tres punts

Primer: no tornarem a ser mai un elefant, per tant hem de trobar la manera de mantenir-nos rendibles sent més petits i àgils.

Segon: si abans hi havia dues fonts d’ingressos (una, molt especialment) que s’han reduït substancialment, ara cal trobar-ne d’altres. De fet, moltes d’altres més petites, però donant voltes al mateix. Des d’esdeveniments, productes digitals verticals, fins a nous productes en paper, clubs de subscriptors o (quina bogeria!) la revista que explica la ciutat en còmic!

Tercer: tot el model i tot l’esforç només tenen sentit si es basen en bon periodisme, honest i de servei; si aporta valor als sabadellencs i ajuda a construir la ciutat comptant amb tota la seva pluralitat i diversitat; i si el lector (tu, vostè) és el centre de totes les idees i les estratègies. Us esperem aquí mateix, l’any vinent.

Comentaris
To Top