Publicitat
Ciutat

La Generalitat declara episodi per alta contaminació per partícules a tot Catalunya

A Sabadell s’ha superat el màxim recomanat de PM10 en dues ocasions en els darrers quinze dies

Imatge d'arxiu de les cues a la Rambla d'Iberia / LLUÍS FRANCO

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat aquest dilluns episodi per alta contaminació per partícules PM10 a tot Catalunya i manté actiu l’avís preventiu per diòxid de nitrogen (NO2) als 40 municipis de la zona de protecció especial (ZPE) de l’ambient atmosfèric, que inclou Sabadell.

La declaració d’un episodi per alta contaminació per partícules no comporta restriccions de trànsit, però el Govern sí que insta a la indústria a reduir les emissions, i als municipis a restringir les actuacions que generen partícules, com determinades obres. També es gestionarà la velocitat a les vies ràpides i es demana a la població que utilitzi el transport públic.

A Sabadell els nivells de PM10 dels darrers dies s’han situat dins la normalitat; tot i que en dues ocasions (els dies 27 i 28 de juny) s’han superat els límits aconsellables: més de 80 micrograms de PM10 per metre quadrat d’aire. La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic activa l’alerta per partícules quan se superen aquestes xifres en més d’una estació de la ZPE i la previsió a vint-i-quatre hores vista no és de millora.

Perquè s’ha produit l’episodi ara?

La Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) ha enregistrat 31 superacions del valor límit diari de PM10 en 15 punts des del dia de Sant Joan. Segons fonts del Departament, aquesta situació s’hauria produït, en part, per les corrents d’aire plenes de sorra provinents del nord d’Àfrica. Però especialment per l’activitat humana, principal productora de contaminació, i per les altes temperatures i manca de pluges, que eviten que la contaminació es dispersi.

Entre les recomanacions que el Govern fa a la ciutadania destaca la d’utilitzar el transport públic; fer desplaçaments a peu o en bicicleta per carrers poc freqüentats; intentar treballar a distància o variar l’horari de feina per evitar l’ús del vehicle privat o compartir cotxe; realitzar una conducció eficient amb arrencades suaus i evitant accelerades i frenades brusques; regular la climatització de les llars, i limitar la crema de rostolls, marges i restes d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria. També es recomana evitar fer esport a zones urbanes, especialment en cas de malalties respiratòries i cardiovasculars

D’altra banda, es manté actiu l’avís preventiu per NO2 a la ZPE, d’acord amb les previsions dels nivells per aquest contaminants. Des del 25 de juny s’han produït quinze superacions del llindar de diòxid de nitrogen als punts de mesuraments de la XVPCA, la majoria a la ciutat de Barcelona, però també a Terrassa i a Sant Adrià de Besòs. El límit marcat per la Generalitat per l’NO2 és de 200 micrograms per metre quadrat. A Sabadell no s’ha superat en els darrers dies aquesta barrera.

Comentaris
To Top