Publicitat
Vallès

El transport públic segueix guanyant

El 64,3% de la comunitat universitària de la UAB utilitza el transport públic, davant del 29% que opta pel privat

L'Eix Central de la Universitat Autònoma de Barcelona / X.O.

El transport públic continua sent el mitjà de transport més utilitzat per la comunitat universitària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Segons l’últim Informe d’hàbits de mobilitat de l’any 2019 –elaborat pel Grup d’Estudis de Mobilitat, Transport i Territori– el 64,3% de la comunitat universitària utilitza el transport públic, davant del 29% que utilitza el privat.

Des de l’any 2001, la diferència s’ha anat accentuant. En el cas del transport públic, la xifra s’ha incrementat en 12 punts, i l’ús del transport privat ha disminuït en 14. El 33,9% de la comunitat universitària arriba al campus amb Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). Aquesta xifra es manté estable des del 2001, i ha tornat a créixer després que entre el 2015 (36,1%) i el 2017 (32,7%) patís un descens. Un 19,4% de la comunitat combina Renfe i l’autobús intern de la UAB, i un 11,1% ho fa únicament amb autobús.

Una altra dada important és l’estabilitat de la multimodalitat, és a dir, la combinació de diferents mitjans de transport per arribar a l’Autònoma. El 61,6% de les persones que arriben al campus amb transport públic ho fan combinant diverses opcions. La combinació principal és el metro i FGC, amb una quota de mercat del 17,2%, seguida de l’autobús i FGC (11,3%). La majoria de les persones que van al campus en transport públic ho fan principalment perquè disposen d’oferta pública a prop del seu domicili (28,4%).

El transport privat

Una dada significativa: el 63% de la comunitat universitària té carnet de cotxe i un 42% disposa de vehicle particular, però el 33,7% accedeix al campus amb transport públic. Els que més utilitzen el cotxe són el Personal d’Administració i Serveis (PAS), amb una quota del 80,2%; i el Personal Docent i Investigador (70%). Els que menys utilitzen el cotxe són els alumnes de grau, amb una quota del 56,6%.

Publicitat

Una altra dada respecte a la utilització del transport privat és l’estabilitat de la xifra de persones que comparteixen vehicle. El 8,4% de la comunitat universitària el comparteix, el que equival al 29% de les persones que arriben amb transport privat. Entre els motius per utilitzar el cotxe destaquen la rapidesa (43,6%) i una millor combinació amb els horaris (29,5%).

Els mitjans no motoritzats

El 6,7% dels restants es desplacen a la universitat a peu (4,5%) o amb bicicleta (2,2%). Aquests dos mètodes no motoritzats són els que menys quota de mercat tenen i també han patit un petit retrocés respecte a l’estudi de l’any 2017, quan es va arribar al 5,4%. Tot i això, els responsables de l’estudi expliquen que la xifra es manté estable. D’aquests dos tipus de desplaçaments, el que més ha crescut ha sigut la bicicleta, que l’any 2001 només representava un 0,1% dels desplaçaments. Els motius, en aquest cas, són la proximitat amb el lloc de residència (31,2%), el cost assequible (17,6%) o simplement que és més agradable (19,7%).

Més impuls al públic

El passat mes de febrer es va posar en marxa la línia d’autobús directe entre el campus de Bellaterra i els municipis de Caldes de Montbui, Sentmenat, Palau-solità i Plegamans i Polinyà, una reivindicació històrica d’aquests municipis, que reclamaven una solució de mobilitat per als alumnes que es desplaçaven diàriament a la Universitat Autònoma. Una altra de les obres importants que beneficiarà els alumnes que s’hagin de desplaçar a la UAB és la construcció de la nova estació de la línia R8 de Rodalies Renfe a Santa Perpètua de la Mogoda, que connectarà la ciutat amb el campus de Bellaterra.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top