Ciutat

Un estudi amb la participació del Parc Taulí demostra l’efectivitat d’un nou tractament del càncer

Investigador del laboratori de teràpia molecular de l'IMIM / ACN

Un estudi publicat recentment ha demostrat l’efectivitat d’un tractament per al càncer de bufeta metastàtic. La possible cura consisteix en un fàrmac produït per la farmacèutica japonesa Takeda que inhibeix una proteïna (la mTORC1/2) per aturar la progressió de la malaltia.

La recerca, impulsada per metges de l’Hospital del Mar i investigadors científics del grup de recerca en teràpia molecular de càncer de l’IMIM, ha aconseguit en el seu assaig clínic una resposta positiva en quatre dels set pacients estudiats. Els malalts seleccionats per a l’estudi no responien als tractaments convencionals.

La nova investigació, els resultats preliminars de la qual han estat publicats a la revista científica Molecular Cancer Research, ha comptat amb la participació de l’Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell. També s’ha treballat amb uns altres tres hospitals: el Sant Pau, la Clínica Universitària de Navarra i l’Hospital General Universitari d’Elx.

El descobriment d’aquest inhibidor proteic obre unes expectatives “més enllà del que s’esperava“, segons han expressat els mateixos investigadors en declaracions recollides per l’ACN. L’anàlisi de l’efectivitat del fàrmac s’ha dut a terme al laboratori, centrant-se en cèl·lules canceroses cultivades ‘in vitro‘ i implantades en ratolins, així com en teixit tumoral fresc extret als pacients.

El tractament ha aconseguit frenar el creixement tumoral i la seva progressió en els pacients en què ha resultat efectiu. Segons l’autor de l’estudi i director de l’IMIM, Joaquim Bellmunt, el fàrmac és prometedor perquè “pot atacar” alteracions genètiques específiques que es troben als tumors, tot i no ser quimioteràpia, radioteràpia ni immunoteràpia. Bellmunt creu que el tractament podria convertir-se en una “segona potencial diana terapèutica” per a pacients amb càncer de bufeta.

Aquest càncer afecta més de mig milió de persones noves cada any a tot el món, ja que és el desè tipus més habitual.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top