Ciutat

Un sindicat dels Mossos: “No hi havia els agents suficients per aturar-ho”

Els van deixar sols. No hi havia agents suficients per aturar una pluja d’ampolles”. El portaveu del sindicat de Mossos USPAC, Francesc Vidal, denuncia una falta d’efectius en el desallotjament de la batalla campal de la Festa Major –que va acabar amb cinc policies ferits–. “Dotze agents de seguretat ciutadana són clarament insuficients per dissoldre mig miler de persones”, assenyala Vidal.

El sindicat culpa la Conselleria d’Interior, amb Miquel Buch al capdavant, de les lesions greus que van patir els agents. Segons l’atestat policial, a què ha tingut accés el D.S., el llançament d’ampolles i altres objectes –com papereres– van deixar rastre en el cos dels policies: contusions a cames i mans, i en un cas un tall profund a la cella. Una furgoneta policial –que va participar en l’acció dissuasiva– també va patir cops al frontal, portes i llums. Davant dels efectes físics en els agents, l'USPAC lamenta que Interior no s’hagi personat en la causa oberta contra nou persones als Jutjats de Sabadell i que ho hagi hagut de fer el sindicat: “La cúpula ens abandona”, exposa.

L'atestat dels Mossos recull els cops que van patir els agents / D.S.

A banda de la falta d’efectius, el sindicat assenyala un altre “error” en el desallotjament: el material de protecció dels agents. “Només quatre portaven escuts. Faltaven cascs... i els que tenim són els mateixos que quan es van fundar els Mossos”, apunta Vidal, que exigeix una renovació dels equips. Mossos i Conselleria d'Interior no han volgut replicar les queixes del sindicat. L'Ajuntament tampoc, però el regidor de Seguretat, Jesús Rodríguez, assegura: "No em posiciono sobre temes interns de Mossos, però de ser certs són molt preocupants".

Cronologia, minut a minut: així es va gestar la batalla campal de Festa Major

Uns temps “anòmals”

Va fallar res en el desallotjament? Es pot preveure un altercat d’aquesta magnitud? El professor de la Universitat a Distància de Madrid i expert en intervencions operatives policials, Antonio Coque, considera “anòmal” que es trigués més d’una hora a contenir la batalla campal. A més, assenyala que aquest tipus d’actuacions –“fins i tot un cop acabada festa”– el nombre d’agents desplegats a aquella hora hauria de ser de mínim 50, entre mossos antiavalots, agents de seguretat ciutadana i de la Policia Municipal.

Publicitat

Coque apunta que, en aquests casos, per evitar mals majors, cal una planificació prèvia, preveure una presència de policies de paisà i una dissuasió de l’aldarull prolongada a través de grans carrers. Mesures que es van prendre correctament segons el que recull el mateix atestat policial.

Massa, contagi, detonació

Al marge de ser un bon coneixedor de les actuacions policials, Coque dona resposta a la pregunta que aquests dies ha estat sobre la taula: Com pot ser que mig miler de persones es veiessin implicades en un altercat?

L’expert apunta que hi van intervenir tres principis: el de detonació, de contagi i de massa. En paraules planeres, primer un grup busca la “provocació” i llença la primera ampolla –detonació–. Tot seguit, la resta observa l’acció “i de manera inconscient” s’afegeix a l’aldarull en una acció irracional de defensa–contagi–. A tot això, s’afegeix una noció de ser “anònim, que ningú t’està veient dins la multitud” –la massa–. Aquest va ser còctel que es va unir el diumenge.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top