Publicitat
Vallès

L’acidesa del conflicte, amb ulls d’infant

Una miliciana de cabellera rossa trepitja una esvàstica. De la boca en surt una bafarada: “Fora!”. Al seu costat, dos homes amb fusell. Un tercer jeu a terra bocaterrosa amb les mans estirades. A sobre del dibuix traçat infantilment en una pàgina esgrogueïda de quadern, en cal·ligrafia enganxada hi figuren escrites un parell de proclames:¡Muera el fascismo!”, “¡Y viva la libertad española!. Sorprenentment, més a baix, un text firmat pel Juan, de 13 anys, explica que va intentar fer una truita com la seva mare, però no se’n va sortir.

Un dels dibuixos de l’exposició / CEDIDA

El Molí d’en Rata, a Ripollet, recull una mostra de quatre quaderns sota el títol La mirada infantil de la Guerra Civil. No és l’única exposició recomanable de dibuixos infantils d’aquesta època a Catalunya. Totes transmeten la normalització de la violència enquistada.

El dia a dia en un context bèl·lic

Un infant de 12 anys relata com en una excursió amb amics va veure com l’aviació feixista internacional bombardejava Barberà. Allò que té més a mà la canalla quan dibuixa és el seu dia a dia. I la cruesa del context bèl·lic inundava, de ple, la infantesa. En el seu quadre quotidià hi havia excursions a la muntanya, problemes de matemàtiques i truites. Però també bombes i milicians. La perdurabilitat de la mina del llapis ens permet percebre el dramàtic conflicte amb ulls de nen. 

Les Escoles Graduades de Ripollet, a finals del 1936, van utilitzar aquests dietaris per editar cooperativament una revista, la Sempre Avant!.

Publicitat
Comentaris
To Top