Ciutat

La FAVS retreu que l’Ajuntament no actua contra l’amiant

“Es va aprovar una moció unànime contra l’amiant al primer ple del 2018 i es va deixar al calaix”. Així de contundent s’ha mostrat Manuel Navas, president de la Federació d’Associació de Veïns de Sabadell (FAVS). El líder veïnal retreu que, des de la seva aprovació al ple del gener del 2018, l’Ajuntament “no ha mogut ni un sol dit” per desamiantar la ciutat, tal com es van comprometre tots els grups municipals.

“Cal fer un diagnòstic per actuar en conseqüència”, demana Navas, que ha demanat que l’administració local s’hi sumi, com ha fet al municipi veí Badia. El líder veïnal recorda que el front contra l’amiant demanava campanyes informatives a la ciutadania per tractar aquest material de forma segura, l’elaboració d’un mapa d’amiant de Sabadell i establir protocols d’actuació a més de gestionar ajudes econòmiques i subvencions per retirar l’amiant.

El president de la FAVS ha fet una crida a la responsabilitat política i ha demanat compromís pressupostari: “Sense partida econòmica no hi ha actuació possible”, ha etzibat. “Els nostres polítics no acaben de creure la gravetat de la situació”, ha afegit.

El cas veí com a exemple

Durant aquesta setmana, s’ha dut a terme un estudi que mesura la concentració d’amiant en l’aire al 84% de les comunitats de veïns afectades de la localitat de Badia de Vallès. Es tracta d’una lluita que va encapçalar fa anys l’associació de veïns del municipi veí i a la qual, finalment, es va acabar adherint l’Ajuntament de Badia.

Lluís Mallart, higienista industrial especialitzat en amiant, és el professional que s’ha encarregat de l’estudi. Segons ell, la degradació dels materials d’amiant és més perjudicial per a la salut que el trencament de les partícules.

L’expert en amiant Lluís Mallart, el representant veïnal Juan José Díaz i el pneumòleg Josep Tarrés / D.S.

El pneumòleg i especialista en patologia per l’amiant Josep Tarrés destaca que aquest material és un cancerigen de primer nivell. “Entre un 12 i un 15% dels càncers de pulmó són causats per l’amiant”,  exposa. Però la dada més rellevant aquestes fibres són capaces de provocar mesotelioma, un càncer que només produeix l’amiant.

Les associacions de veïns catalanes insten les administracions públiques a retirar l’amiant dels barris

Comentaris
To Top