Oci i cultura

La vinya no es confina, però les vendes es desplomen

Adrià Garriga, aquesta setmana a les vinyes de La Muntada (Vall d’Horta) / CEDIDA

Els vins elaborats al Vallès viuen temporalment dies d’incertesa. Fins ara, la seva distribució estava més aviat centrada en restaurants i enoteques. Però el confinament ha tancat de ple aquest sector, de forma que les vendes han estat magres des que es va aprovar l’estat d’alarma, el passat 13 de març.

Iñigo Haughey, enòleg dels vins Arraona (de les vinyes del Parc Agrari de Sabadell), explica que les vendes han davallat al voltant del 75%. La distribució de 5 Quarteres també ha caigut. A més, l’enoteca de Can Calopa (el celler ubicat a Collserola on es vinifiquen els vins Arraona) està tancada des del confinament. També s’han aturat els tastos i les excursions a La Muntada, així com el servei d’hostatgeria.

I justament per girar la truita, tots dos cellers s’han bolcat a intensificar la venda a la web i fer entregues a domicili. “Ho fèiem on-line de forma incipient, però com que tot està parat, ens hi hem posat a tope”, explica Adrià Garriga, viticultor de 5 Quarteres, des de les vinyes de La Muntada (Sant Llorenç Savall). Fan la distribució amb cotxe elèctric, “per tal de no generar encara més CO2”, explica Garriga, tot i que a mitjà termini volen buscar fórmules per compartir la distribució amb altres productors ecològics.

Lots a 50 euros

Per incentivar les vendes, fan un lot d’oferta de sis ampolles a 50 euros. També hi ha descompte si s’adquireix des de la web un pack de vins Arraona (i la resta de vins que es vinifiquen a Can Calopa).

Actualment, tots dos cellers estan acabant de vendre el vi de la collita del 2018, que es ven entre mitjans del 2019 a mitjans del 2020. Ara, quan s’acabin els estocs de l’anyada anterior, arrencaria la comercialització del vi veremat la tardor del 2019, i que s’ha estat elaborant i vinificant fins a aquest abril. De fet, tant a 5 Quarteres com a Can Gambús (les terres del Parc Agrari de Sabadell) i a Can Calopa ja estan en fase d’embotellada i només quedarà l’etiquetatge.

Nova anyada del 2019

Enguany, de fet, arribaran fins a les 4.500 ampolles de vins Arraona i 10.000 de 5 Quarteres. Adrià Garriga avança que la tradicio- nal festa de presentació dels vins (amb un tast i concert a La Muntada) no podrà tenir lloc al maig i pensen ara com reformular-ho. En tot cas, destacarà com sem- pre un vi de vinya jove (la més vella ha estat plantada just fa 10 anys) i amb un vi negre monovarietal, del raïm vallesà Sumoll.

Així mateix, Iñigo Haughey té un projecte personal a Cerdanyola, amb una microvinya de la qual extreu un vi que anomena Els Rabassaires, de producció limitada a un miler d’ampolles. Al Vallès també es fa vi a Ullastrell (Can Morral), i a Castellbisbal (Ca n’Oliveró), entre d’altres.

Publicitat

Iñigo Haughey, a les vinyes de Collserola / D. S.

Les pluges d’abril beneficien el raïm

Els viticultors estan satisfets amb el decurs de la primavera. “L’abril ha estat molt plujós, i ha caigut a poc a poc, així que ens va bé i ara la terra té reserves d’aigua”, explica Adrià Garriga, des de la Vall d’Horta. A Collserola també ha caigut molta aigua, fins a 180 litres en 3 dies, com va detectar l’Observatori Astronòmic Fabra.

Segons Iñigo Haughey, de Can Calopa, tot va correcte, malgrat que hauran de reforçar els tractaments sanitaris al raïm, a causa de les pluges. Tanmateix, el punt crític de qualsevol collita ve quan madura el raïm (entre finals de juliol i principis d’agost), i en cas que plogui excessiva- ment, pot comportar l’aparició de fongs. Així doncs, han tingut unes bones pluges que –tanmateix– tenen un inconvenient al camp: dificulten les tasques de la vinya.

Si més no, les vinyes fan el seu camí i al parc agrari ja han assolit més de 30 centímetres d’alçada, mentre que el creixement de la vinya a La Muntada va més a poc a poc per estar situada en “alçada” (540 metres). I ara just fa 10 centímetres.

Més ocells al camp

La baixada de la pressió huma- na al camp també ha donat més marge a la presència animal. A la Vall d’Horta (La Muntada) han proliferat les guineus. I a la pujada a la Mola i al Montcau (“que de vegades tenen tanta gent com la Rambla”) s’ha detectat que els ocells han nidificat, ja que els quads, les motos, el trail running o fins i tot les motoserres han callat.

A Collserola també han vist més serps, animalons i ocells, tot i que sense ser un “escenari post-apocalíptic”.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top