Publicitat
ARNAU BONADA

Les claus econòmiques del 2021

[Per Arnau Bonada, economista i president de la Xarxa Onion]

Publicitat

Iniciem l'any més incert de les darreres dècades. En aquest context, qualsevol exercici de previsió és una temeritat. Sí que m'atreveixo, malgrat tot, a identificar les que crec que seran les claus que condicionaran la nostra economia.

La primera és, sens dubte, la rapidesa i eficàcia en la campanya de vacunació. Els inicis en aquest àmbit estan essent, per dir-ho de manera suau, força desconcertants.

En segon lloc, caldrà veure en quin moment les dades sanitàries permeten aixecar l’estat d’alarma i tornar a una certa normalitat de l’economia de serveis. L’antiga normalitat sembla impossible enguany, però, almenys, seria clau assolir, de manera estable, una situació equivalent a la del mes de juliol.

La tercera incògnita és si, almenys per a la campanya d’estiu, podrà tornar a venir massivament el turisme estranger. Sobretot en aquells territoris amb gran especialització turística que, si no és així, ho passaran malament.

En quart lloc, cal preguntar-se si l'Estat tindrà capacitat financera per poder mantenir els ERTOs i els ajuts als autònoms (pocs, però existeixen) fins que no es recuperi mínimament l'economia

La cinquena és com progressarà a Europa el debat sobre el deute públic. A França, per exemple, ja s’ha creat una comissió governamental, presidida per un antic ministre de finances de l'època de Chirac, que està discutint una possible condonació del deute generat per la pandèmia.

La sisena variable: com serà el consumidor post-pandèmia. Caldrà analitzar si els hàbits adquirits com la compra on-line, el teletreball, l’èxode de les grans ciutats o la fòbia als espais tancats persistiran en les futures pautes de comportament.

En setè lloc, haurem d’estar atents a com evolucionen, en l’àmbit internacional, les dicotomies globalització-relocalització i proteccionisme-lliure comerç.

I, en darrer lloc, caldrà seguir de prop la gestió dels fons europeus per part d’Espanya. Veurem si serviran per modernitzar l’economia del país o si, per contra, seguirem l’arrelada tradició d’engreixar els amics de la llotja del Bernabéu i promoure infraestructures improductives.

Feliç 2021 i molta salut!

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top