Publicitat
Ciutat

Els edificis dels Merinals s’han de rehabilitar i no enderrocar, segons l’informe tècnic

L’equip ha presentat avui les conclusions sobre l’estat dels 170 habitatges

Un bloc dels Merinals amb pancartes reivindicatives / Lluís Franco

Els 170 habitatges dels Merinals només s’hauran de reparar i no caldrà tirar-los a terra, segons proposa l’informe tècnic del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). L’estudi ha conclòs que la fonamentació es troba en bon estat. La seguretat dels veïns no està en risc. Però sí que s’han detectat elements deteriorats que necessiten una rehabilitació.

Els experts no han observat patologies ni deficiències a l’estructura vertical de l’edifici. Pel que fa a l’estructura horitzontal, sí que s’han detectat lesions i deficiències estructurals a les zones humides i galeries, on hi ha bigues malmeses pel pas del temps, l’envelliment dels materials i un manteniment insuficient. Per això, cal una substitució de les bigues afectades i de totes les bigues de les zones humides. L’informe també diu que els sostres dels blocs analitzats presenten diferències tipològiques en relació amb els dels blocs enderrocats el mes de març del 2020.

L’equip ha presentat avui les conclusions sobre l’estat dels 14 edificis del polígon Arraona-Merinals als representants de la Comissió de Seguiment, formada per l’Ajuntament de Sabadell, l’Agència Catalana de l’Habitatge i l’Associació de Veïns de Merinals, en una reunió que s’ha celebrat a la seu del COAC a Barcelona.

Les millores que proposa el COAC

L’informe tècnic neutral només en fa una diagnosi. És la taula de negociació formada per l’Agència de l’Habitatge, l’Ajuntament de Sabadell i el veïnat qui haurà de decidir el què i el com. Així, els experts recomanen la revisió de la instal·lació elèctrica, tant de les zones comunes com de l’interior dels habitatges. L’informe també conclou que caldria revisaradequar les instal·lacions de gas i aigua, on s’han detectat humitats puntuals.

Durant l’anàlisi s’ha observat que l’alçada dels ampits de finestres, la ventilació d’algunes escales o qüestions relacionades amb l’accessibilitat no s’adeqüen a la normativa vigent. I es proposen millores per corregir-ho, com ara la millora de la ventilació de les escales i la col·locació d’ascensors.

2,9 milions d’euros

Els arquitectes estimen en 2,9 milions d’euros el cost de les actuacions proposades. Unes reformes que caldrà concretar en un projecte de rehabilitació. Aquest cos no arriba a la meitat del que significaria l’edificació d’un edifici i, per tant, no es pot considerar ruïna tècnica.

Entre les partides principals hi ha les intervencions per corregir patologies o deficiències com la substitució funcional de bigues, o les que s’han de fer per causes sobrevingudes o dèficits de conservació, com l’adequació de la xarxa elèctrica. També es preveuen actuacions de millora de prestacions en àmbits com el de l’accessibilitat.

Decepció i desconcert

Els propietaris afectats per aquests desperfectes no han quedat gens satisfets amb el resultat. El president de l’associació de veïns de Merinals, Francisco García, s’ha mostrat especialment crític amb l’informe i considera que “no ha estat el suficientment neutral”. En aquest sentit, lamenta que el document hagi incorporat el concepte jurídic de ruina tècnica i econòmica. “Vam  exigir que això no figurés a l’anàlisi, i es va concluir la reunió amb aquesta reflexió”, etziba.

El portaveu de la Comissió d’Afectats, Jaume García Arija, creu que hi ha elements que s’han passat per alt: “Clar que no tenim aluminosi, però sí ciment aluminós. Igual que els altres 592 que sí es van enderrocar”, lamenta. D’altra banda, sosté que “s’ha passat per alt la carbonatació, la gran deficiència estructural” que patien els blocs de la fase 2. “És que nosaltres també ho tenim!”, manifesta indignat, al·legant les conclusions de l’informe tècnic de l’arquitecte Tomàs Pardo que es va elaborar el 2018. “El laboratori, per anàlisi químic, va determinar que patíem carbonatació en un grau patològic”, assegura. 

El futur de les famílies afectades encara està en l’aire. “No sabem si les obres implicaran que hàgim de marxar de casa perquè ho reparin”, ha lamentat Jaume García Arija, portaveu dels veïns afectats. De tot això, se n’haurà de parlar a la taula de negociació. Per ells, no s’ha perdut la guerra, només una batalla. I continuaran a peu de canó perquè la negociació contempli les seves inquietuds.

Analitzar l’anàlisi

Temps mort per pair-ho. L’Ajuntament de Sabadell estudiarà les conclusions de l’estudi abans de constituir la taula de negociació per “aclarir els dubtes que puguin sorgir”, ha assegurat el regidor d’Acció Social i Habitatge, Eloi Cortés. Les tres parts hauran de consensuar una solució. “Vam signar un conveni en què ens comprometíem a acceptar els resultats de l’informe”. I segons això, buscar actuacions.

ERC reclamarà una còpia de l’informe per valorar-ne el contingut: “Va ser el quadripartit qui va impulsar la mediació per arribar a aquest acord”, ha recordat el portaveu d’ERC, Gabriel Fernàndez, que ha reclamat a l’Agència de l’Habitatge que treballi amb diligència i agilitat. “Cal garantir la seguretat i la dignificació de la vida dels veïns”, ha remarcat .

La Crida ha estat el grup més crític amb l’informe, que s’ha sumat a la decepció dels veïns i considera que el resultat està influït per l’Agència Catalana de l’Habitatge. “Posem entre cometes que sigui neutral, els processos no han estat oberts”, considera la seva portaveu, Nani Valero, que ha aprofitat per retreure el manteniment dels voltants, ara en mans de la Generalitat. En tot cas, no veu la rehabilitació com a solució.

La resta de partits municipals no han qüestionat els procediments. Ciutadans sí que veu punts febles en l’informe, “com el fet que s’acusi els veïns de falta de manteniment”, diu Adrián Hernández, que proposa un nou plantejament urbanístic dels Merinals. A l’espera d’analitzar l’informe en profunditat, ERC i Junts per Sabadell reclamen celeritat a l’Agència de l’Habitatge. La portaveu de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, demana que es faci el segon pas sense pausa per garantir unes llars habitables.

Un repàs històric

Els problemes amb aquests edificis es remunten als anys seixanta, poc després de la construcció del polígon Arraona-Merinals (1954). La seva titularitat passa del Ministerio de Vivienda a Adigsa, l’actual Agència de l’Habitatge de Catalunya. L’any 1991, Adigsa va fer uns informes en què es constatava la presència de ciment aluminós en les dues fases de la promoció. Aleshores ja es parlava de carbonatació, oxidació i es constataven les fissures de les biguetes.

Un dels pisos apuntalats / LLUÍS FRANCO

L’informe tècnic d’Adigsa del 1992 va sentenciar que calia enderrocar 592 habitatges de la fase 1 que patien patologies estructurals greus. Els 170 actuals només calia reparar-los. Va ser el 1996 quan es va redactar el pla d’enderroc i rehabilitació.

Però l’any 2018, un informe tècnic encarregat pel veïnat assegurava que les 170 llars també patien carbonatació, oxidació i aluminosi, i els veïns afectats van haver d’apuntalar els habitatges. Eren els pisos ubicats als blocs 39, 40, 41, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 i 57 del polígon de la fase 2 d’Arraona-Merinals. Un any després, el maig del 2019, es lliuraven les claus dels nous habitatges que substituïen la fase 1, entre satisfacció dels propietaris i protestes de la resta d’afectats.

/ VICTÒRIA ROVIRA

Entre manifestacions i molta crispació dels afectats, l’any passat els veïns, l’Ajuntament i la Generalitat signaven l’acord per analitzar tècnicament els 14 blocs amb un estudi comparatiu. Les signatures de l’alcaldessa, Marta Farrés; el representant veïnal, Francisco García; i el secretari de l’Agenda Urbana i Territori d’Habitatge, Agustí Serra, es comprometien a acceptar el resultat de l’informe tècnic independent i actuar en conseqüència. En aquest cas, l’estudi –sufragat per l’Ajuntament i l’Agència de l’Habitatge– serveix per determinar si els edificis poden ser rehabilitats o s’han d’enderrocar.

El COAC ara fa un pas al costat. El més calent està a l’aigüera: ara, el futur dels afectats està en mans de la negociació.

L’estat dels 170 pisos dels Merinals empitjora a l’espera de la decisió final

Publicitat
Comentaris
To Top