Opinió

Perill, cotxes

Creueta amb Font Nova, un dels encreuaments senyalats per la campanya Protegim-nos / Lluís Franco

Article de Roger Serra, sociòleg

Aquest més de juny, en una setmana hi ha hagut quatre atropellaments a Sabadell (tres en passos de vianants, cap mortal), una dada que em sembla inacceptable. I més enllà de les dades, la nostra ciutat està prenent consciència que tenim un problema greu amb la seguretat viària de Sabadell. Diferents iniciatives ciutadanes així ho demostren.

Per una banda trobem la campanya ‘Protegim-nos’, centrada inicialment en millorar la seguretat al barri Centre-Creueta, però que s’està estenent a altres zones de la ciutat. O la iniciativa de diferents escoles per a crear camins escolars segurs, i moltes petites propostes veïnals sobre espai públic que tenen efectes també en la seguretat viària. Trobem també la implicació dels mitjans de comunicació locals, com aquest diari, que s’ha compromès a visibilitzar molts dels punts negres pels vianants de Sabadell. I, finalment, em consta que des de la Sindicatura de Greuges també s’hi està treballant.

L’Ajuntament ha de liderar aquest procés per fer més segur l’espai públic de la ciutat, sobretot ara que ha d’implementar el nou Pla de Mobilitat, que és una gran oportunitat.

Però necessita també la participació de la ciutadania per a tenir un impacte real, optimitzar les solucions i incrementar la legitimitat de les decisions preses. En aquest sentit, la creació d’una Taula Ciutadana per la Seguretat Viària a Sabadell amb tots els actors implicats em semblaria una idea interessant si, més enllà de fer-se la foto, permetés coordinar esforços, compartir diagnòstic, assumir compromisos i ordenar prioritats per la implementació de mesures urgents.

Sabem que podem fer moltes coses per millorar la seguretat viària a Sabadell, que no siguin només fer més passos de vianants i semàfors: podem senyalitzar millor, assegurar la visibilitat dels passos de vianants, detectar els punts negres, fer camins escolars segurs, ampliar voreres, fer plataformes úniques, pacificar carrers, campanyes per conscienciar la ciutadania, etc. Però sobretot, cal que es concretin les propostes i que aquestes no es quedin en un calaix.

No perdem el temps!

Comentaris
To Top