Diners

Baixada de l’atur: el millor juny en una dècada

L'Oficina de Treball del Centre, al carrer de la República / VICTÒRIA ROVIRA

Sabadell s’acomiada del mes de juny amb una reducció de l’atur històrica, amb registres propers als d’abans de la crisi. 388 persones van caure de les llistes de l’atur, segons les dades atorgades pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), deixant la xifra global de desocupats en 12.334.

D’aquesta manera, la capital vallesana aconsegueix una desocupació rècord en un mes de juny des de 2008. Així, la dada s’apropa per primer cop a la barrera dels 12.000 aturats, una línia que no s’ha creuat mai a la baixa des del setembre del 2008.

En termes interanuals, la davallada ha estat del 4,8% (12.880 desocupats el juny de 2017). Així mateix, Sabadell ja és lluny dels pitjors temps de la crisi, quan havia arribat a registrar més de 20.000 desocupats: l’entrada d’estiu més complicada va ser la de 2013, quan la cua de l’atur va ar- ribar a les 20.307 persones.

La caiguda de l’atur entre maig i juny tampoc no és un fet excepcional: ha estat tradicionalment un mes de decreixement propiciat per l’arribada de l’estiu. Enguany, la caiguda respecte el mes de maig ha estat del 3%, el que confirma que es manté aquesta tendència que s’ha repetit de manera ininterrompuda des de 2014.

Per sota del Vallès

No obstant això, les dades de Sabadell encara són lluny dels registres del conjunt del Vallès Occidental. La taxa d’atur segueix sent més alta a la nostra ciutat (13,01%) que a la comarca (11,77%). A Terrassa, però, els registres sí que són superiors als de Sabadell, amb 13.720 persones desocupades.

A la comarca, la caiguda mensual ha estat similar a l’experimenta- da per Sabadell (2,9%) però supera la ciutat en termes interanuals (6,4%). Ara per ara, al Vallès Occidental hi ha 48.514 aturats. A nivell català, a les llistes de l’atur es troben 370.192 persones, un 4% menys que el mes anterior.

Recuperació?

Les bones xifres no ho són tant des de l’òptica dels sindicats, que segueixen en alerta per l’augment de llocs de feina temporals. Així ho sosté Enrique Rodríguez, secretari general del Vallès Occidental de Comissions Obreres (CCOO), que celebra les bones xifres a Sabadell però alerta de les contrapartides d’aquests nous llocs de treball. “Hi ha precari- etat i la gent no està notant la recuperació econòmica”, exposa el

La temporada d’estiu és una bona època per trobar feina. A Sabadell, tant juny com juliol són mesos de creació d’ocupació; en canvi, els darrers deu agostos no han sigut positius i sempre s’han destruït lloc de treball

sindicalista, que assenyala l’ocupació entre les dones i els joves i la temporalitat com a reptes a superar. De fet, Rodríguez té seriosos dubtes sobre si un cop superat l’estiu es mantindrà la tendència actual: “Ja ho veurem el setembre”, assenyala fent èmfasi en el factor de l’estiu.

Per contra, des de PIMEC consideren que les xifres de juny sí que són una bona notícia en ter- mes globals. Des de la patronal valoren de manera “positiva” tant la reducció de l’atur com l’aug- ment de l’afiliació, amb una especial menció a Sabadell. En aquest sentit, també amb la vista posada al Vallès i al conjunt de Catalunya, exigeixen que la Generalitat mantingui el seu compromís amb la política industrial amb l’objectiu de mantenir el ritme de la recuperació econòmica.

Comentaris
To Top