Ciutat

En marxa les declaracions per la concessió milionària a Smatsa

Imatge d'arxiu

Comencen les declaracions dels testimonis, que serviran per treure l’entrallat del presumpte entramat entre l’Ajuntament i Smatsa

Els jutjats de Sabadell / LLUÍS FRANCO

Arrenca un nou episodi del Cas Mercuri. La concessió del servei de recollida d’escombraries a Smatsa –la peça 28– arriba a la fase d’instrucció. Aquest matí comencen les declaracions dels testimonis, que serviran per treure l’entrallat del presumpte entramat entre l’Ajuntament i l’empresa concessionària per arreglar un contracte valorat en 19 milions d’euros anuals per a un període de 20 anys, el que equivaldria pràcticament a 400 milions d’euros.

Aquesta setmana estan cridats a declarar com a testimonis els representants de les empreses que van participar en un acte de campanya de les eleccions municipals de 2011, que es troba sota la lupa judicial pel suposat finançament encobert per part Smatsa. Entre les empreses es troben Apso Serveis Interpretación, encarregada de realitzar la traducció a llengua de signes, i Zenik MK, una empresa de producció audiovisual, entre d’altres corporacions que van participar en l’acte de campanya.

Les declaracions dels testimonis precediran les compareixences dels divuit investigats, que tindran lloc entre el 6 i el 9 de novembres en el Jutjat d’Instrucció número 1 de Sabadell a porta tancada. Entre els noms principals es troben: l’exalcalde Manuel Bustos, l’excàrrec de confiança Xavier Izquierdo i l’exregidor de Seguretat i Espai Públic Paco Bustos, però també s’assenyala el president del Grupo Vendex (propietària d’Smatsa), Gervasio Ronaldo Rodríguez Acosta; el gerent d’Smatsa, Eugenio Díaz; la cap de comunicació de la concessionària, Marina Taltavull, entre d’altres.

Què s’investiga?

L’Ajuntament de Sabadell, aleshores sota el comandament de l’exalcalde Manuel Bustos, hauria manipulat suposadament el plec de condicions de l’adjudicació del servei de recollida de residus perquè la retingués Serveis de Medi Ambient SA (Smatsa), tot plegat a canvi -entre d’altres sospites- d’ajudar a pagar les campanyes electorals del PSC.

Hi ha indicis que la mateixa empresa hauria intervingut en l’elaboració del plec de condicions, a canvi de retornar amb favors, tals com retirada de multes o la contractació de persones a dit a través de l’Ajuntament de Sabadell, entre d’altres suposats il·lícits. Tot plegat configura una de les peces del Cas Mercuri més extenses i complexes, tant per l’abast com pels delictes que s’atribueixen.

Comentaris
To Top