Ciutat

L’Ajuntament inicia els tràmits per intervenir Smatsa

Operaris d'Smatsa / Lluís Franco
ALEIX PUJADAS I ALBERT ACÍN

Punt i a part. L’Ajuntament ha pres una decisió excepcional: ha signat el decret d’alcaldia per intervenir el servei de l’empresa de neteja i recollida de residus Smatsa. El regidor de Serveis Municipals, Lluís Perarnau, sota qui recau el responsabilitat pública, ja va avançar en reiterades ocasions que aquesta opció estava sobre la taula. La concessionària ha rebut la notícia just abans de començar una reunió a tres bandes aquesta tarda amb el consistori i els treballadors d’Smatsa.

Ara l’empresa té vuit dies per fer al·legacions. Si la intervenció continua endavant, l’Ajuntament podrà nomenar un interventor per dirigir l’empresa i prendre’n les regnes així com dels seus comptes en un període màxim de dos anys.

“Davant la gravetat de la situació de l’empresa, hem iniciat la intervenció per fer front als acomiadaments i a l’empitjorament del servei”, ha assegurat Perarnau en declaracions a D.S. Malgrat el moviment del govern local, que entra de nou amb un xoc amb Smatsa, l’Ajuntament ha proposat en el marc de la reunió d’avui mantenir trobades bilaterals amb l’empresa i els treballadors per trobar una sortida al conflicte.

Així mateix, l’Ajuntament no es mou amb l’aplicació del nou instrument de facturació per exercir un control sobre els comptes d’Smatsa, un escull que segons l’empresa li suposa facturar 1,2 milions d’euros menys anuals. “Em mantinc en el fet que la ITF (la nova facturació) no suposa cap reducció en el servei. El pressupost per enguany per Smatsa és el mateix que l’any passat”, ha sentenciat.

Durant el transcurs de la reunió Smatsa assegura que ha ofert una moratòria entre les dues parts fins al 31 de desembre per evitar les “greus conseqüències” a les que pot desenvocar la situació actual. Des de la concessionària, expliquen en un comunicat, també han proposat fer reunions setmanals per buscar solucions al conflicte. Finalment, Smatsa ha proposat a l’Ajuntament destinar tota la part del seu benefici industrial d’enguany a prestar serveis addicionals que “permetrien una millora evident de l’estat actual de la ciutat, així com la contractació d’un nombre important de nous treballadors, que desenvoluparien els serveis que determini l’Ajuntament”.

Reunió sense acords

La reunió a tres bandes d’aquesta tarda amb el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS), Manuel Navas, com a observador, no ha servir per avançar per desencallar el conflicte, segons diferents fonts que hi han assistit. En aquesta reunió el govern municipal ha posat sobre la taula la necessitat d’aplicar la ITF a partir de l’1 de desembre. Per la seva part, segons algunes fonts, Smatsa hauria reiterat que si es retira aquest nou instrument retirarà l’ERO, però que no el pot evitar amb les noves condicions. Les mateixes fonts indiquen que Smatsa ha posat diferents propostes sobre la taula però que l’Ajuntament no les ha escoltat.

Comentaris
To Top