Publicitat
Ciutat

INTERACTIU: Quant costaran i on es faran les inversions de l'Ajuntament?

Nou any, noves inversions. El govern prepara una partida de despesa de 28,9 milions d’euros pel 2019, que s’haurà de traduir en canvis que es faran visibles a la ciutat. Coincidint amb el tancament de la legislatura, el govern quadripartit s’ha marcat dues grans línies mestres: l’espai públic i les polítiques d’habitatge. Consulta les principals partides reservades pel 2019 en el pressupost inicial (situables en un mapa).

Olor d'obres 

La maquinària per les obres està activada i es podrà veure en diferents punts de la ciutat: des de Ca n’Oriac fins al sud. Allà s’hi durà a terme una gran obra per resoldre la mobilitat, el portal sud, nou accés viari a la C-58 que servirà a barris com el de Campoamor. “L’entrada que tenim ara ens deixa com un poble de mala mort. Això canvia les coses”, explica el president de l’associació de veïns d’aquest barri, Diego Granero, que apunta que aquesta ha estat una reivindicació històrica. També ho és el nou espai urbà sobre el soterrament dels FGC a Can Feu i Gràcia, que afegeix enguany 251.249,82 euros a la partida de l’any anterior (1,8 milions d’euros).

A aquestes transformacions cal afegir-hi canvis al terç nord, com els nous entorns verds del Parc de les Aigües i de la nova plaça de Lisboa, a les quals cal afegir la renovació de 152 àrees de joc infantils. Així mateix, al Centre, les actuacions se centraran en la pacificació de carrers, com el de Sant Joan i el de Doctor Puig, una mesura que els veïns avalen però amb certes reticències: el president de l’Associació de Veïns de Rambla-Centre, Manel Sanz, demana “garantir una convivència” amb  els cotxes. En tota la ciutat també s’executaran partides interanuals, per 2,5 milions, per asfaltar 95 carrers.

Habitatge i també patrimoni

L’habitatge es podria considerar l’altra gran àrea beneficiada, a banda d’espai públic. Així, a part dels 4 milions reservats per a noves promocions de l’empresa municipal Vimusa, es dedicaran 1,4 milions d’euros a la rehabilitació d’habitatges afectats per defectes de construcció a Torreguitart i s’adquirirà habitatge públic per 700.000 euros.

Així mateix, la recuperació del patrimoni també es fa visible, amb l’adquisició del conjunt fabril de Sallarès i Deu i la reserva de 350.000 euros per comprar nou sòl. El vocal de l’Associació de Veïns de Gràcia, Joan Vives, veu així una gran oportunitat acomplida: la incorporació en el nou centre d’innovació una biblioteca pel districte cinc.

L’aposta sabadellenca

La partida d’inversions puja respecte l’any anterior. La despesa augmenta un 49,7% respecte el pressupost inicial de 2018 fins als 28,9 milions d’euros, una xifra molt condicionada perquè la majoria dels comptes són finalistes, és a dir, les grans despeses corresponen a costos ja tancats com personal i despeses corrents. També condiciona l’anomenada llei Montoro, que restringeix la despesa pública local. “Sempre estàs obligat a tancar amb superàvit”, explica el segon tinent d’alcalde, Juli Fernàndez, que afegeix que aquest superàvit serveix al llarg de l’any per engreixar les inversions.

Malgrat aquesta casuística, la inversió prevista deixa en un bon lloc a Sabadell, especialment si es compara amb ciutats amb un nombre similar d’habitants. A la ciutat les inversions reals suposen el 12,9% del pressupost, mentre que a Terrassa representa el 5,5% i a Badalona queda en el 4,73%. Però com passa sovint, els pressupostos són ara el punt de partida, el full de ruta. Ara és quan les inversions han d’arribar als carrers i equipaments.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top