Ciutat

Joan Esculies presenta la biografia d’Ernest Lluch a la Llar del Llibre

L'escriptor I historiador, Joan Esculies, autor de la biografía de Lluch / VICTÒRIA ROVIRA

Aquest vespre s’ha presentat a la Llar del Llibre ‘Ernest Lluch’. Biografia d’un intel·lectual agitador, de Joan Esculies editat per RBA, col·lecció La Magrana. La presentació ha anat a càrrec de Joan Marcet, professor de Dret Constitucional de la UAB.

Esculies (Manresa, 1976), és escriptor i historiador, assagista i especialitzat en biografies centrades en personatges destacats del catalanisme polític del segle XX. De Lluch l’ha fascinat “la capacitat de treball, perquè realment no parava mai, és que avui dia en diem hiperactivitat”.

En molts aspectes, ha dit Esculies, “m’ha recordat a mi mateix perquè no tens hobbies i descanses fent altres coses”. També s’ha sentit atret per aquest personatge que “tenia un coneixement profund de moltes coses, no es podia quedar a la superfície, sempre anava més enllà”. I per la seva faceta d’intel·lectual agitador “tot el que fa, ho fa des d’aquesta perspectiva, fins i tot la seva entrada a la política”.

Joan Esculies, ha fet per aquesta biografia un acurat treball de documentació, entrevistant més de seixanta persones rellevants que van compartir moments de la vida de Lluch. Esculies diu que no vol ser una biografia complaent i que, per aquest motiu, a més de destacar els mèrits del personatge com ara la seva valuosa aportació com a Ministre de Sanitat, també n’explica les seves febleses, angoixes i contradiccions.

Ernest Lluch (Vilassar de Mar, 1937 – Barcelona, 2000), va ser un lluitador antifranquista, expulsat de la universitat per raons polítiques l’any 66, de la que més tard en seria professor agregat de la Universitat Econòmica de València, comunitat amb la qual va mantenir una estreta relació.

Diputat socialista entre els anys 1977-1989. I més tard, l’any 1982 va ser nomenat Ministre de Sanitat, afrontant una reforma que avui encara mereix elogis. Catedràtic de la Universitat de Barcelona, militant socialista, intel·lectual, expert en art i música clàssica, va intentar incessantment establir un diàleg entre ETA i l’Estat espanyol. Va ser assassinat per ETA, el 21 de novembre del 2000.

Comentaris
To Top