Diners

“La Cambra ha de recuperar el lideratge”

Ramon Alberich, candidat a la presidència de la Cambra de Comerç / ÓSCAR ESPINOSA

Aquest enginyer sabadellenc de 60 anys es confessa enamorat de la ciutat. Amb una llarga trajectòria en el sector metal·lúrgic –destaca l’empresa Talleres Auxiliares de Estampaciones (TADE)–, és l’actual vicepresident segon de la Cambra de Comerç de Sabadell. Ara vol fer un pas més i opta a la presidència de la institució.

Per què es presenta? És un projecte que ja feia temps que tenia al cap. Conec la Cambra des de fa temps. He tingut durant la meva vida un recorregut en els àmbits de representació empresarial. Crec que a les cambres de comerç es poden fer moltes coses i ara queda molt per fer. Ha arribat el moment de fer el pas.

Quines són les seves propostes? Posar la Cambra en primera línia de l’àmbit de les entitats de la nostra demarcació. Aquests últims anys les cambres han passat per un període molt dur des del decret Zapatero que va eliminar els recursos camerals permanents. Han fet una transformació molt important i la reestructuració ha estat molt dura. Això s’ha de tornar a normalitzar. Si la meva candidatura arriba a bon terme, amb l’equip que formarem, podrem treballar per fiançar la Cambra com un dels referents de la comarca i de Catalunya, perquè la Cambra de Sabadell és la segona de Catalunya.

Amb quin equip s’acompanyarà? La meva voluntat és que el nou equip estigui format per una part de persones que ja estan al ple, que continuaran. Aquest grup aporta coneixement de la casa i experiència. D’altra banda, estic intentant portar a la meva candidatura persones joves i noves que aportin un aire fresc i un punt de vista molt diferent.

Hi ha noms que pugui avançar? Tenim la confiança de diverses persones d’empreses tan destacades com el grup Moventia i Fluidra. Estem parlant amb persones d’empreses molt reconegudes amb l’esperit de fer transversal el ple. La demarcació de Sabadell està formada per dotze municipis i busquem que al ple hi hagi una representació territorial que el faci més divers.

Aleshores no és continuista? La paraula continuista no m’encaixa. No perquè pensi que la Cambra que deixarà el president Brunet no estigui bé. L’esforç que s’ha suportat ha estat molt important. He estat vuit anys en el comitè executiu i he participat d’això. Però totes les persones tenim el nostre tarannà i les nostres idees. Espero que amb l’empremta que deixarà el meu equip es pugui veure que imprimim un canvi. Tinc la confiança que podrem treballar temes més d’imatge, presència i interferència en la societat de la demarcació.

I com vol interferir? És un tema que hem de treballar molt. Hem de ser capaços de fer entendre a les administracions la importància i la prioritat que ha de tenir l’aspecte econòmic. Sense una economia forta i equilibrada, difícilment la societat pot tirar endavant i prosperar. El teixit empresarial té la impressió que algunes prioritats no estan orientades en aquest sentit.

A Sabadell? A Sabadell i en altres llocs. Hi ha alguns aspectes que estan a l’ordre del dia i que són problemes molt greus que hem de resoldre.

Quins? El problema amb l’atorgament de les llicències d’obres. En aquest moment està aturant un sector. No pot ser que una llicència pugui trigar de vuit a dotze mesos. Un altre tema és el comerç, els eixos comercials estan patint una pèrdua d’activitat. Hem de lluitar perquè Sabadell sigui una ciutat acollidora i propiciï l’activitat econòmica. L’activitat comercial és molt important perquè dona vitalitat a una ciutat. La Cambra ha de ser un amplificador dels problemes i necessitats que detectem i hem d’ajudar a resoldre’ls.

Faran de ‘lobby’? És una manera de dir-ho.

En tot cas faran més pressió. La idea és que la Cambra ha de recuperar el lideratge dins de les relacions amb les administracions i els ajuntaments de la demarcació. No vol dir que les relacions no siguin bones. També ens queda molt per fer en l’àmbit de les infraestructures. La mobilitat no està a l’altura de la nostra economia.

Com es prendria que es presentés un altre candidat? S’ha d’acceptar com una cosa natural. Però és cert que exploraré intentar arribar a un acord. Això suposaria un estalvi d’esforç i d’estrès per a tothom.

Com veu Sabadell? Crec no estem en els millors dels nostres moments, però si viatgem pel món, no tenim res de què avergonyir-nos. Sempre hi ha possibilitats de ser millors i hem de buscar aquesta excel·lència per contribuir a una millor qualitat de vida dels ciutadans. Ho hem de fer amb col·laboració amb qui governa la ciutat.

Comentaris
To Top