Oci i cultura

‘Cinema Paradiso’ i ‘Rebeca’ inauguren dilluns el cicle de cinema clàssic

Una escena de 'Cinema Paradiso' / CEDIDA

Fa més de 30 anys que es va veure per primer cop, però la força d’escenes com aquesta de Cinema Paradiso no minva: al contrari, sembla créixer amb el pas del temps. Potser conscient del poder evocatiu i transformador de les pel·lícules immortals, l’Ajuntament ha programat a partir de dilluns 18 un cicle de cinema clàssic a l’Auditori Pere Quart, al carrer Lacy. L’entrada a les sessions serà lliure i gratuïta.

El cicle s’estructura en deu sessions, una cada dilluns fins al 20 de maig. Cada dia es podran veure dues pel·lícules, una primera a les 19.30h -en versió doblada- i una segona a les 22h -aquesta, en versió original i amb subtítols-. La inauguració comptarà amb la ja anomenada Cinema Paradiso, seguida pel clàssic Rebeca, primer film que el director britànic Alfred Hitchcock va rodar als Estats Units.

Les 20 pel·lícules que conformen el cicle s’estructuren en cinc fils temàtics: Hitchcock, l’actriu Bette Davis, la relació entre cinema i periodisme, la defensa de les llibertats i la denúncia del racisme. El calendari de pel·lícules és el següent:

18 de març

19.30h – Cinema Paradiso (1988) –El segon llargmetratge de Giuseppe Tornatore va fracassar a la taquilla italiana quan es va estrenar, el novembre del 1988, però després va agafar el món per sorpresa. A més de guanyar un Oscar i alguns BAFTAs, va deixar a la retina de tots els espectadors que la van veure una llàgrima a la vegada amarga i tendra.

22h – Rebeca (1940) – La línia temàtica que fa un repàs de la trajectòria de l’Alfred Hitchcock comença amb aquest drama inoblidable, protagonitzat pel Laurence Olivier i la Joan Fontaine. Basada en una novel·la de Daphne du Maurier, la pel·lícula va tenir una influència tal que va batejar amb el seu nom una peça de vestir.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

25 de març

19.30h – Eva al desnudo (1950) – La primera pel·lícula de la Bette Davis que es podrà veure al cicle és aquesta dissecció del món del teatre a Broadway. Amb 14 nominacions als Oscar, va establir un rècord que no va ser igualat fins a Titanic.

22h – Adivina quién viene esta noche (1967) –Aquesta comèdia romàntica protagonitzada per l’Spencer Tracy, el Sidney Poitier i la Katharine Hepburn arrenca la línia temàtica al voltant del racisme. La pel·lícula va sacsejar el Hollywood de l’època amb una història en què una jove de família acomodada presenta als seus pares el seu xicot, un metge negre amb qui vol casar-se.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

1 d’abril

19.30h – Primera plana (1974) – Jack Lemmon i Walther Matthau es posaven a les ordres del geni Billy Wilder en aquesta sàtira despietada del funcionament dels mitjans de comunicació. Segueix a un reporter a punt de deixar-ho tot per casar-se que -de sobte- es veu davant d’una entrevista exclusiva que fa que s’ho replantegi tot.

22h – ¿Qué fue de Baby Jane? (1962) – El crític de The Guardian Mike McCahill diu d’aquesta obra dirigida per Robert Aldrich i protagonitzada per Bette Davis que “resulta retorçada de manera fascinant”. Dues estrelles de cinema en decadència centren aquest drama psicològic turmentós i intens.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

8 d’abril

19.30h – Matar a un ruiseñor (1962) – Harper Lee va guanyar el Premi Pulitzer el 1960 amb la novel·la Matar un rossinyol i mai va publicar res nou des d’aleshores –Ve y pon un centinela, publicada el 2015, era un esborrany d’aquell-. Aquesta pel·lícula es basa en aquella obra tan especial, i suposa un al·legat heroic contra el racisme conduït amb mà experta per Gregory Peck.

22h – Psicosis (1960) – Resulta difícil pensar en un assassinat més icònic que la silueta amb ganivet de Psicosis, amb els violins travessant les oïdes dels espectadors a cada fregada. Més enllà d’aquesta seqüència, el thriller de Hitchcock s’ha erigit en un dels tòtems del gènere de suspens i de terror.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

15 d’abril

19.30h – La lengua de las mariposas (1999) – L’única pel·lícula espanyola del cicle és aquesta història que el crític Carlos Boyero descriu com a “hermosa, humanista, intimista, poètica, costumista i finament estremidora”. La lluita política contra el feixisme travessa una relació entre mestre i alumne en l’Espanya de 1936.

22h – El cuarto poder (1952) – Ed Hutcheston és un editor d’un conegut periòdic de Nova York a punt de tancar: abans, però, decideix treure a la llum els draps bruts d’un important cap mafiós de la ciutat. Interpretat per Humphrey Bogart, és un editor que no dubta en deixar les coses clares.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

22 d’abril

19.30h – La loba (1941) – Segle XIX. Una dona ambiciosa, despietada i calculadora exerceix de centre gravitatori d’aquest melodrama emocional i intens. Interpretada per Bette Davis, es baralla amb els seus germans per quedar-se amb l’herència familiar.

22h – Missing (1950) – Un jove i idealista periodista nord-americà desapareix del seu domicili a Santiago de Xile després del cop d’estat del general Pinochet. La seva dona (Sissy Spacek) i el seu pare (Jack Lemmon) intenten esbrinar el seu parador i viuran una autèntica odissea recorrent les institucions diplomàtiques nord-americanes i ensopegant amb infinites traves burocràtiques.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

29 d’abril

19.30h – Los pájaros (1963) – Surrealista, hipnòtica i aterridora, en aquesta pel·lícula Hitchcock demostra el seu pols ferm pel que fa als mecanismes del suspens. Un poble assetjat per ocells assassins serveix com a premissa per a una cinta psicològica i profunda.

22h – Todos los hombres del presidente (1976) – Potser la pel·lícula que va portar més estudiants a les aules de la carrera de Periodisme, aquesta aventura gairebé detectivesca de Robert Redford i Dustin Hoffman porta al cel·luloide la complexa trama de corrupció política que va desembocar a l’anomenat cas Watergate.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

6 de maig

19.30h – Imitación a la vida (1959) – Remake de la pel·lícula homònima de 1934, aquesta versió dirigida per Douglas Sirk analitza el context sociopolític d’uns anys 50 americans marcats pel racisme i el masclisme, ambdós tristament omnipresents.

22h – Caballero sin espada (1939) – Frank Capra és el director que encarna l’optimisme i l’esperança, i per això sorprèn veure com aplica aquesta idea al context de la política. A aquesta pel·lícula, un jove polític ingenu i idealista es rebel·la contra la corrupció i s’aixeca, negant-se a continuar sent un home de palla.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

13 de maig

19.30h – Network (1976) – Quan el presentador de televisió Howard Beale esclata en directe i deixa anar els seus veritables pensaments sobre la societat nord-americana, atreu l’atenció de tot el país. Sidney Lumet signa amb aquesta pel·lícula una crítica acerba i cínica sobre el poder i el món de la televisió.

22h – Canción de cuna para un cadáver (1964) – Any 1929, Louisiana. En una recepció, la jove Charlotte Hollis apareix davant els convidats coberta de sang: acaba d’assassinar John Mayhew, el seu amant, amb una destral. Així comença aquest thriller sureny protagonitzat per Bette Davis i puntejat per notes de terror.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

20 de maig

19.30h – La ventana indiscreta (1954) – Considerada per molts com una de les millors obres d’en Hitchcock, aquesta pel·lícula ens presenta el fotògraf L.B. Jefferies, que es troba convalescent amb una cama trencada i confinat a una cadira de rodes en el seu petit apartament. Passa el temps espiant als veïns per la finestra… fins que s’adona que ha estat testimoni d’un crim.

22h – Arde Mississipi (1988) – La pel·lícula relata fets reals que van tenir lloc el 1964 a l’Estat de Mississipi. Tres militants per als drets cívics van ser assassinats per gent del Ku Klux Klan, cosa que posa de manifest el racisme, la inseguretat i la manipulació de les multituds al sud dels Estats Units.

Comentaris
To Top